2024.04.23.
Béla

Tetszik, nem tetszik MAJKA – Könyvkritika


Inkább az előbbi, mint utóbbi, ugyanis Majoros Péter as. Majka egy nagyon közvetlen és jó fej pasas, többször is interjúztam vele, mindig jó hangulatban beszélgettünk. Nehéz elfogulatlannak lenni, de ez a könyv bizony tetszik!

Mivel volt alkalmam többször is interjút készíteni vele, na meg Curtis-szel, így a személyes találkozások során picit többet láttam Majkából, mint azok, akik csak a színpadon álló rappert vagy a címlapokon szereplő “celebet” látják benne. Mindig aranyos volt, soha nem mondta, hogy “Nektek nem nyilatkozom!” (igen, sok hazai híresség válogatja meg, hogy kiknek ad interjút, persze, van, hogy indokolt a dolog, de van, hogy csak épp bal lábbal kelt fel) , nincsenek “sztáros” allürjei. Őszintén szólva, amíg nem ismertem meg közelebbről, azt gondoltam, amit talán sokan, hogy egy beképzelt és felkapott sztár. De be kellett látnom, hogy a valóság teljesen más. Ez az ózdi srác csupa szív és humor! Majka, olyan típusú srác, aki mellett nem unatkozik az ember. Igaz én nem ismerem őt olyan jól, mint akár egy közeli barát, de, amit eddig láttam belőle, az kétségkívűl kellemes meglepetés. Tetszik, nem tetszik Majka megosztó személyiség, de ha kicsit jobban megismered, rájössz, hogy ő csupán az az ember, aki nem csak álmodozott, hanem élt a lehetőségeivel! Majka az egyetlen, aki megértette a ValóVilág valóságshowban rejlő lehetőségeket. Talán ő maga se gondolta volna, hogy Magyarországon az ő dalához készült klipje lesz a legnézettebb a Youtube-on. “Éreztem, hogy ez egy nagyon erős nóta”– írja a Belehalokról a könyvében a rapper. Nos, ez ténylegerős nóta lett! Sőt!majka_könyv

A könyv olvasása közben olyan érzésem támadt, mintha egy itthoni baráti, sörözgetős beszélgetésbe csöppentem volna. Így a sós mogyoró és egy finom sör elengedhetetlen volt Majka megismerése közben a közel 300 oldalas önéletrajzi könyv segítségével. Arról szól a könyv, hogy honnan indult Ő, hogy élt azelőtt, hogy a VV lakója lett. Beszámol mindenről, az életének fontos momentumairól. Őszintén vall szívműtétjéről, édesapja haláláról, szerelmekről, drogokról, pénzről és szexről. Megismerjük ózdi életét, a Való Világ körüli kulisszákat, a rádiós és tévés korszakának kendőzetlen véleményét. Nyíltan elmondja, hogy Dopemannel milyen dolgok miatt romlott meg a kapcsolatuk, hogy vált egy általa bálványozott rapper barátsága szinte gyűlölködéssé. Megtudjuk hogyan bukott milliókat szerencsejátékon vagy hányszor fizetett le rendőrt.

A viccesebbnél viccesebb sorokat olvasva olyan érzése támad az embernek, mintha ezeknél a történeteknél ott lett volna mellette és most az együtt töltött idők szép emlékéről olvasgat. Szókimondó szövegekben nincs hiány! “Két héten keresztül úgy járkáltam begyulladt golyóval, mint akit seggbe raktak.” – és még sok ehhez hasonló történet várja az olvasókat. Persze a kemény és laza rapper érzelmes oldalát is megmutatja, nem félt elmondani megható és fájdalmas történetét édesapja haláláról.

Majka: Tetszik, nem tetszik Majka

Írta: Csontos Róbert és Majoros Péter (Majka)
Kiadó: Ulpius-ház, 2013
3990 Ft 

Értékelés: 10/10

Share