2024.03.28.
Gedeon, Johanna

Itt a FlatBand legújabb dala


Új dallal és szövegvideóval jelentkezik a FlatBand. A korábbi angol dalok után ezúttal magyar nyelven szólalnak meg a srácok, a most bemutatott, a bevándorlás kérdését is feszegető Carpe Diem pedig már az ősszel megjelenő nagylemezük előfutára.

A FlatBand tagjai szemtelenül fiatalok, mégis, már olyan zenekarok előtt léptek fel, mint a Hacktivist, Enter Shikari, Great Collapse, turnéztak a The Grenma és az Our Youth társaságában és már szinte az összes jelentős budapesti klub színpadján játszottak, az A38-tól kezdve, a Dürer Kerten és a Barba Negrán és a Barba Negra Tracken át egészen a Budapest Parkig. A srácok 2009 óta játszanak együtt, elektronikával vegyített post-hardcore zenéjüket eddig két EP őrzi. Dalaikkal a környezetvédelem fontosságára, a tudatos életmódra és az állatok jogaira szeretnék felhívni a figyelmet. Jelenleg első nagylemezükön dolgoznak, melyen ezúttal magyar nyelvű dalok is lesznek, az album felvezető Carpe Diem pedig most debütál egy szövegvideóval.

A Carpe Diem a bevándorlási hullámra reagál, a zenekar szerint, ha két szóban kellene összefoglalni a számot az lenne, hogy segítsünk egymásnak: „Igazából nem mondunk x-et vagy y-t, csak azt, amit eddig is állítottunk, hogy az emberi jogok mellett ki kell állni. Az életben mind bevándorlók vagyunk – szerintem ez a sor jellemzi legjobban a számunkat, ez nem áll semmilyen nézet mögé, csak szerintem ez az igazság. Mi is születhettünk volna bárhová. A szám mindenkinek feltesz egy kérdést, az emberek pedig majd gondolkodjanak el rajta. Szerintem a művészet az az, hogy reagálj a környezetedre.”– foglalta össze a dal üzenetét Solymár Mátyás, a csapat énekes-basszusgitárosa.

A képanyagot a Barba Negrában tartott Lemmy emlékesten és a Kuplungban vették fel, ahol a FlatBand a Nova Prospect társaságában lépett fel, aminek az énekesnője, Besnyő Gabriella a Carpe Diemben is vokálozik. A videót Szappanos Ádám és Wágner Gábor, a feliratot Kerekes Tibor és Solymár Mátyás készítette.

Share