2020.07.12.
Dalma, Izabella

6 tipp a környezettudatos vásárláshoz


Bevásárlólista, bevásárlótáska, nagy kiszerelésű termékek, minimális csomagolás, hazai és idény termények, áruházi szelektív gyűjtőedények használata. Ezek segítségével környezettudatosan, a hulladékképződés csökkentését szem előtt tartva tölthetjük meg kosarunkat.
 
1. Listát készítve, bevásárló kocsit tolva nem kerül felesleges termék otthonra. – Az előre elkészített bevásárlólista nagy segítség lehet, hiszen azt követve hatékonyabb, gyorsabb és olcsóbb lehet a bevásárlás.
 
2. A szennyező műanyag szatyrokon túl a környezetbarát táska az úr. – Kinek ne állna otthon halmokban a sok nejlonszatyor? Ezek azonban nemcsak környezetszennyezőek, hanem kevésbé tartósak is, mint egy bevásárlókosár vagy bevásárlótáska.
vásárlás0
3. A kevesebb néha nem több, hiszen a nagyobb kiszerelésű termékekkel hulladékot, időt és pénzt takarítasz meg. – Nagyobb kiszerelésű termék vásárlása esetén nemcsak pénz lehet spórolni, hanem a keletkező hulladék mennyiségét is lehet csökkenteni. Méreténél fogva tartósabb, hosszabb ideig elegendő, így nem kell minden bevásárlás alkalmával újra és újra megvenni.
 
4. Válaszd az egyszerűen különlegest: ne vigyél haza rengeteg felesleget! – Keressük a polcokon a kevésbé csomagolt árukat, utántöltőket, így kevesebb hulladék kerül a háztartásunkba.
 
5. Ha fontos az egészséged, válaszd a hazai, friss idényterméket! – A helyi áruk választásával jelentősen csökkenthető a szállítás okozta környezetterhelés, valamint a magyar termelők munkáját is támogathatjuk.
 
6. Készülj a nagy dobásra, szelektáld a hulladékot, segítsd annak újrahasznosítását! – A legtöbb áruházban a különböző csomagolási hulladékokon kívül (üveg, papír, fém, műanyag) a használhatatlanná vált világítótesteket, izzókat, lemerült elemeket és elektronikai készülékeket is átadhatod hasznosításra. Kösd össze a vásárlást a szelektív gyűjtéssel és indulj teli kosárral vásárolni!
Share