2024.04.25.
Márk

Testszkenner és 3D nyomtatás, edzőfelszerelés, dokumentumfilm: 7 izgalmas IKEA- együttműködés


A Demokratikus Dizájn Napokon Älmhult-ben, az IKEA bejelentette a legújabb kollaborációit, hogy mely partnerekkel fog az elkövetkező évben szorosan együttműködni annak érdekében, hogy az emberek többsége számára elérhetővé tegye a demokratikus dizájn követelményeinek megfelelő, és a változó életstílusokra, élethelyzetekre, a digitalizációra és az urbanizációra reflektáló megoldásait.
 
IKEA X ADIDAS – edzőfelszerelés nőktől nőknek
Mindenkinek mást jelent az otthon, sokaknak a pihenés, kikapcsolódás, baráti és családi összejövetelek színhelye. Sokak a hobbijuknak is itt hódolnak, egyre többen pedig otthon is edzenek. Az IKEA és az Adidas célja, hogy a testmozgás mindenki számára elérhető legyen, így a két márka együttműködésének középpontjában a sport és az egészséges életmód lesz. Az első prototípusokat egy év múlva mutatják be.
IKEA X UNYQ – IKEA bútor testszkenner applikációval, 3D nyomtatásban
A világon körülbelül 2 milliárd játékos van, a 2024-es párizsi olimpiai játékokon már hivatalos sportágként debütál az esport. Az orvosi eszközök 3D nyomtatásával forgalmazó UNYQ-kal, valamint az esport oktatással foglalkozó Area Academy-vel együttműködve az IKEA célja, hogy feltárja a személyre szabhatóságot és azt, hogy a lakberendezés hogyan változtathatja meg a játékot és a játékosok életét. Az együttműködés keretében egy applikáció segít a játékos testének beszkennelésében, a 3D nyomtató a testtérkép alapján készít ülőfelületeket, vagy épp a hátat jól támasztó eszközt, melyekkel a hosszú ülés kényelmesebb lehet.
IKEA X ALTERED – Úttörő víztakarékossági megoldás mindenkinek
Napjainkban 1,1 milliárd ember nem jut tiszta vízhez, és 2,7 milliárd ember szenved vízhiányban évente legalább egy hónapig. A csapvíz jelentős része úgy kerül a lefolyókba, hogy nem érintette emberi kéz. A minden csappal kompatibilis vízporlasztóval akár 90 százalékkal csökkenthető az otthoni vízfogyasztás, a termék jövőre minden IKEA áruházban elérhető lesz.
IKEA X LITTLE SUN – napenergia az otthonokba
Több mint egymilliárd ember él ma villamosenergia-hozzáférés nélkül. Sokan közülük nehezen jutnak tiszta ivóvízhez és megbízható kommunikációs szolgáltatásokhoz. A Little Sun nevű szociális vállalkozással együttműködve az IKEA reméli, hogy felhívja az emberek figyelmét ezekre a problémákra, és vezeték nélküli és megújuló energiát használó megoldásokat kínál majd, hogy fenntarthatóbbá tegye a mindennapokat. A prototípusokon most dolgoznak, a cég a napenergia terén szerzett tudásában segít az IKEA-nak, hogy még többek számára legyen elérhető a zöld energia.
IKEA X STEFAN DIEZ – a jövő irodája
A munka, mint fogalom jelenleg is változik és formálódik. A munkavégzés és annak helye mára sokkal kötetlenebb lett, a klasszikus irodaterek és azok berendezései a közeljövőben drámai változáson mennek keresztül. A díjnyertes tervezővel az IKEA azért működik együtt, hogy közösen megalkossák a jövő irodájának bútorait és berendezését, továbbá olyan termékeket fejlesszenek, melyek fenntartható alapanyagokból készülnek és választ adnak a munkatér kihívásainak leküzdésére.
 
IKEA X SAINT HERON – kortárs művészet a nappaliban
Beyoncé testvére, Solange Knowles a Saint Heron kulturális központ alapítója, akivel az IKEA egy különleges együttműködésre készül. A kollaboráció célja, hogy a kortárs művészetet, zenét eljuttassa az emberek otthonába.
A fent említett együttműködések prototípusait várhatóan egy év múlva mutatják be.
 
IKEA X BORIS BERTRAM
A dán díjnyertes filmrendező két évig forgatta dokumentumfilmjét, melyben a világ különböző pontjain, 4 kontinensen, 9 országban rendkívüli körülmények között élő embernek tett fel egyetlen kérdést: mit jelent számára az otthon? Az 56 perces IKEA dokumentumfilmben olyan emberekkel ismerkedhetünk meg Tokiótól Szibériáig, akik számára az otthon egy fa tetején épült ház, egy pár négyzetméteres lakókocsi, vagy egy oxigénkamra.
Forrás :

IKEA

Share