2024.04.19.
Emma

Begördült Zävodi és Berkes Óriáskereke


Budapest Dal 2018 címmel írt ki pályázatot a Fővárosi Önkormányzat, keresve a főváros hangját és támogatva az olyan dalok megszületését, amelyek visszaadják a nagyváros hangulatát!
 
A Zävodi + Berkes duó is egyike volt a 11 ismert előadónak, akik felkérést kaptak, ennek a projektnek kapcsán született meg az „Óriáskerék” című szerzemény, ami végül a Budapest Fiatal Tehetséggondozó program különdíjasa lett.
 
„Hatalmas megtiszteltetés volt számunkra egy ilyen mezőnyben bemutatni a dalunkat, már a felkérés maga felér egy díjjal. Emlékszem, amint megtudtam, hogy kaptam egy ilyen feladatot egyből nekiláttam dal megírásának. Aznapra már el is készült az énekdallam, amit elküldtem édesapámnak, aki hasonló tempóban írta meg a szöveget, miközben már kezdődhetett is a hangszerelés!” – nyilatkozta Závodi Marci. A dalhoz egy animált klip készült, ami grafikailag és tartalmilag rövidfilmként is megállja a helyét. A sztori az Erzsébet tér és tágabb környezetében játszódik, az Akváriumtól indulva egészen az Andrássy út megmutatásával.
 
„A klip forgatókönyvét, rendezését Bánszki Kristóf barátomra bíztam, mert tudtam, hogy ő a vizuális világával tökéletesen át tudja adni képileg azt, amit mi a zenével és a szöveggel. Az animáció Takács Ádám munkáját dicséri.” – számolt be Marci.
A mozgókép megálmodója, Bánszki Kristóf így nyilatkozott: „A szám nekem egy olyan omnipotens lényről szól, aki nem csupán mindent lát, de képes jobbá tenni mások életét. Minden orákulumnak van hűséges fegyverhordozója, jelen esetben a japán pultos lány, aki fejdíszét megpörgetve kelti életre a szökőkút talapzatán álló kőfigurákat, melyek Zävodi+Berkesként csókolják fel Csipkerózsika-álmukból a két különleges jövevényt, a csinos sellőlányokat.”
Závodi Marcel még nincsen húszéves, ennek ellenére számos zenei sikert könyvelhet el magának. A fiatal művész üstökösként robbant be a magyar köztudatba, és meg sem áll a csúcsig. Marci aktív háttérmunkával, például zeneszerzőként és producerként olyan hazai művészekkel dolgozott együtt, mint például Király Viktor, Radics Gigi, Majka, Lóci Játszik, The Palace, Dér Heni, Hajós András, Oláh Gergő, vagy a már korábban említett MC Kemon. Munkássága egészen gyermekkorától kezdődik: nem csak színművészként bizonyított már, de rajzfilmet is szinkronizált, nagyon jól énekel és kitűnően zongorázik, már tízévesen is dalokat írt, 14 évesen pedig a Magneoton kiadóval írt alá szerződést. A családi zenei vonal egyébként már édesapjánál kezdődött, hiszen Závodi Gábor is elismert művész, így a zene szeretetét már kiskorában magába szívhatta. Az igazi áttörést az Eurovíziós Dalfesztivál előválogatója, A Dal zenei műsora hozta, ahol zongorán kísérte Berkes Olivért, a #háttérzaj című dallal, ami szintén kitörő sikert aratott – nem véletlenül. Marci a magyar zenei paletta egyik kivételes színfoltja, áthidalva műfajok és zenei világok közti hidakat, munkái pedig a külföldi zeneiparban is megállják a helyüket. Nem véletlenül figyelt fel rá Ashley Hicklin zeneszerző, akivel 2016 óta dolgoznak közösen nemzetközi produkciók megvalósításán. Idén rapperként is bemutatkozott „The Greatest” című szóló dalával, amelyet követett a „Pirates” című szerzemény. A szakmai visszhang egyet támaszt alá: amihez Závodi hozzányúl, arannyá válik.
Share