2023.01.27.
Angelika

Rendhagyó adománygyűjtést indított egy könyvkiadó


A karácsony közeledtével a szerencsésebbek közül sokaknak megfordul a fejében a jótékonyság. A legtöbb esetben azért marad el a segítség, mert nem tudják, hogyan vagy kinek adjanak, kinek merjenek egyáltalán adni, hisz rengeteg visszaélés történt már adományozások során.
 
A könyvkiadók általában könyveket gyűjtenek, melyeket óvodáknak, iskoláknak, kórházaknak ajándékoznak, az Álomgyár Kiadó vezetői fejében azonban idén más ötlet fogalmazódott meg. Ők úgy döntöttek, idén a koraszülött mentőket, a Peter Cerny Alapítványt* kívánják támogatni, meglehetősen rendhagyó módon. Az elképzelés az volt, hogy a kiadó írói a könyveikkel, az írói tevékenységükkel kapcsolatos személyes tárgyakat ajánlották fel árverésre, a relikviákért befolyó összeget pedig az Alapítványnak adományozzák. Nem kellett győzködni egyik írót sem, többüknek személyes érintettsége is van az ügyben, így azonnal számos tárgy érkezett, melyekre már el is indult az online licitálás.
 
A felajánlott tárgyak közt ékszerek, használati tárgyak, kabalák, sőt még egy színdarab első szövegkönyve is szerepel, nem beszélve arról az Álomgyárnál 2018-ban megjelent 70 könyvet tartalmazó könyvcsomagról, melyet maga a Kiadó ajánlott fel jótékony célra. Néhány nap alatt több mint 100.000 forintnyi felajánlás gyűlt össze, és az árverésnek még koránt sincs vége, november 26-ig tart.
 
Az emléktárgyak elárverezéséből befolyó teljes összeget az Alapítvány képviselője ünnepélyes keretek között, november 29-én veszi át a Kiadó vezetőitől.
*Peter Cerny Alapítvány
 
A Peter Cerny Alapítvány főleg beteg újszülöttek, koraszülöttek mentésével, őrzött szállításával foglalkozik. Ezenkívül a csecsemő-szem-mentő programot végzi, mely egy szűrővizsgálat a koraszülöttek látáskárosodásának elkerülése érdekében, valamint újszülött-újraélesztés-oktatást tart orvosoknak, szakdolgozóknak.
 
Az országban összesen 9 koraszülött mentőszolgálat van, akik területi felosztás szerint végzik a mentési feladatokat. A Peter Cerny Alapítvány Budapest és kb. 100-140 km-es sugarú körzetében végzi tevékenységét, az országos mentési feladatok kb. 40%-át látja el.
 
A mentőszolgálatot olyan esetekben hívják, amikor nem a beteg állapotának megfelelő intézményben történik a szülés vagy a koraszülött, újszülött állapotában olyan változás történik, hogy másik intézménybe kell átvinni. A betegcsoport egyszerűen meghatározható. A 6 kg testsúly és 60 cm testhossz alatti – vagyis befér az inkubátorba – betegeket szállítja a mentő csapat.
 
Mivel mentést, vagyis állami feladatot látnak el, kapnak állami támogatást, mely a működési költségeik kb. 75%-ára elegendő. A további kb. 25%-hoz és a beruházásokhoz, fejlődéshez rendkívül fontosak az adózók SZJA 1%-os felajánlásai, valamint további vállalati, önkormányzati, és magánadományok.
További információ: http://www.pca.hu
Share