2024.04.19.
Emma

A francia sanzonok koronázatlan királynője szereti Budapestet


Önálló koncerttel tér vissza a magyar fővárosba ZAZ, azaz Isabelle Geffroy, a modern francia zene egyik álló csillaga. A karakteres hangú, lehengerlő stílusú fiatal hölgy látogatása pedig igencsak aktuális: legutóbb 2013-ban tette tiszteletét nálunk, akkor a Sziget Fesztiválon aratott hatalmas sikert.

A bolondos francia énekesnő zenéje egyfajta örömzene: mindenfajta erőszak nélkül boldoggá tesz, felpezsdít. Aki pedig magáénak gondolja ezt a fajta francia életérzést, vagy csak kedve van egy kicsit vérbeli, pörgős, és igazán hangulatos dalokra mulatni, annak ZAZ február 13-i koncertje szinte kötelező. Az amúgy egészen kiskorától komolyzenét és zeneelméletet tanult Isabelle 2010-ben, ‘Je veux‘ című slágerével egy csapásra lett híres.

ZAZ-SUR-LA-ROUTEUgyanezzel a felvétellel egy évvel később kérdés nélkül megnyerte a European Border Breakers Awardot, a szerencséje pedig azóta sem hagyta el: a karrierje megállíthatatlanul dübörög tovább. A debütáló track után 2013-ban megjelent ’Rect Verso’, illetve a 2014-es legendás francia dalokat újraélesztő Paris című lemezeit milliók hallgatták és vették meg. A kellemesen érces hangú, életvidám énekesnő legnagyobb példaképe, a jazz egyik istennőjeként is gyakran emlegetett Ella Fitzgerald mellett többek között maga Vivaldi. Ennek ellenére bohémabb stílusban kezdett el alkotni: hosszabb-rövidebb ideig utcazenélt, majd 2001-ben a Fifty Fingers blues csapathoz állt énekesnek, később pedig az Izar-Adatz baszk varietécsoporttal turnézott világszerte. Így talán éppen ez, rendkívül sokrétű tapasztalata által megszülető vagánysága, sokszínűsége, és őszinte előadásmódja miatt olyan vonzó ZAZ zenéje. Az énekesnő legújabb kiadványa amúgy nem sokkal a budapesti koncert után, idén február 26-án kerül majd a boltokba. Annyit azonban már most lehet tudni róla, hogy a ’Sur la route’ című korong egy live album lesz, méltó utódként ZAZ első élő lemeze, a 2011-es ’Sans tsu tsou Live Tour’ után. Az alig egy hónap múlva megjelenő CD és DVD csomag különlegessége, hogy a művésznő nem kevesebb, mint 93 koncertjére kalauzolja vissza a nézőket-hallgatókat. A nem mindennapi felvételek ugyanis ZAZ legutóbbi világkörüli útján készültek, öt kontinensen: Brazíliától Németországig pillanthatunk be a színfalak mögé, és hallgathatjuk újra a legemlékezetesebb fellépéseket.

ZAZ koncert:

Budapest, Tüske Csarnok
2016. 02.13.

Share