2024.04.20.
Tivadar

Kürtős Fagyi és Kürti Cake lesz a 3. Kürtőskalács Fesztivál slágere


Újra itt a 3. Kürtőskalács Fesztivál. Október 9-11. között ízletes, különleges kalácsokból és változatos családi programokból biztos, hogy idén sem lesz hiány a Vajdahunyad Váránál. Farkasházi Réka, Szabó Ádám és a Group’n’Swing tagjai is belekóstoltak az erdélyi finomság készítésének rejtelmeibe.

„Október 9-11. között újra mennyei kürtőskalács illat lengi majd be a városligeti Vajdahunyad Várának környékét, ugyanis immáron harmadik alkalommal ünnepeljük együtt az ízletes erdélyi finomságot. A területet kibővítjük, még több kürtőskalács standdal települünk ki, még színesebb családi-gyermekprogramokkal és koncertekkel készülünk. A közönségkedvenc kalácsokon túl újabb fantasztikus ínyencségekkel várjuk az édes ízek szerelmeseit. Az idei Fesztivál nagy szenzációja a „KürtiCake”, mely kürtőssel körülölelt, töltött, csokiba mártott desszert-különlegességeket takar, valamint a Kürtős Fagyi, a meleg és a hideg lágy összeolvadása. Természetesen a hagyományos ízek kedvelőire is gondolunk, sőt a glutén és laktózérzékeny vendégeink sem maradnak kalács nélkül. Lesz ismét „Csináld magad!” sátor is, ahol mindenki elsajátíthatja a kürtőskalács-készítés művészetét” – csalogatja a finomságok kedvelőit András Tünde, a Fesztivál rendezvényigazgatója.

KurtosFeszt_10

A rendezvény évről évre visszatérő szenzációja, a szombat délelőtti Nagy Közös Sütés, melyen az idei cél, egyrészt megdönteni a tavalyi magyar rekordot, másrészt a kihívás egyben jótékonysági akció is. Az elkészült kalácsok, valamint a nevezési díjak egy részét idén a Fogyatékosok Országos Diák-és Szabadidősport Szövetségének ajánlják fel. A sütés mellett idén Kürtőskalács Szépségversenyt is rendeznek, így érdemes a külcsínyre is figyelni a művelet során, ugyanis a legszebb ínyencség készítőjét tiszteletbeli Vitéz Kürtős taggá avatják, emellett értékes ajándékcsomaggal jutalmazzák. A nevezők közül pedig egy szerencsés csapat egy Bake’n’Roll mini partisütővel lehet gazdagabb.

„Az idei Fesztivál nagy újdonsága továbbá, hogy a Vajdahunyad Vár belső udvarán faszénen sült sós ételekkel is készülünk. Szeretnénk bemutatni, hogy a faszén és a Bake’n’Roll nem csak a kürtőskalács-készítéséhez remek, de szinte bármit fantasztikussá tud varázsolni ez a remek kombináció. Így, aki az édesség mellett valami sósra is vágyik, az a Faszenes Ételek Udvarában mindent megtalál, ami szem-szájnak ingere. Szombaton és vasárnap grillbemutatók is várják az érdeklődőket” – emeli ki Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős ügyvezető igazgatója.

Ha a szombat a Nagy Közös Sütésé, akkor a vasárnap sem maradhat nagy attrakció nélkül. Ferenczi István, a Kürtőskalács Fesztivál fővédnöke elmondta, hogy délelőtt a Magyar Grill Szövetség és a Szabadtűzi Lovagrend I. Őszköszöntő Ízes Finomságok grill-desszertkészítő versenyt rendez az udvarban, melyre 4 kategóriában lehet nevezni különféle édességekkel. Természetesen a versenyzőknek kürtőskalácsot is kell majd készíteniük.

KurtosFeszt_25 (1)„Soha nem sütöttem még kürtőst, így óriási élmény volt most számomra, hogy kipróbálhattam. Sajnos amióta gluténérzékeny vagyok nem fogyaszthattam ezt a finomságot, annál inkább örülök, hogy a fesztiválon gondolnak az ételérzékenyekre is. Az egész családdal nagy rajongói vagyunk az erdélyi csodának, így nagyon megtisztelő, hogy én lehetek a rendezvény háziasszonya. Nagyon tetszik a fesztivál alapgondolata, a családdal töltött minőségi idő hangsúlyozása, úgy hiszem, hogy ez a három napos esemény még közelebb tudja hozni egymáshoz az embereket. Ezt a szemléletet képviselem a koncerteinken is a Farkasházi Réka és a Tintanyúllal, akikkel fel is lépünk a Fesztiválon ebben a mesés környezetben” – mondta Farkasházi Réka, a 3. Kürtőskalács Fesztivál háziasszonya.

„Nem tagadom, most sütöttem életemben először kürtőskalácsot, sőt ha nagyon őszinte akarok lenni, mást se sűrűn sütök. Mondhatni nem vagyok egy konyhatündér, de talán a mostani kísérletezgetésem elindít egy úton és hamarosan azzá válok. Nagyon tetszett a művelet, izgalmas volt, bármikor újra vállalkoznék rá. Imádom ezt az ínyencséget, főleg a kókuszos és a fahéjas ízek ejtenek rabul, de megkóstoltam a Kürtős Fagyit is, lenyűgöző ez a kettősség. Szerintem hangulatfüggő, hogy épp milyen ízűre vágyik az ember, mindegyik ínycsiklandozó. Eddig csak a zacskósleves-készítés mestere voltam, de ígérem, hogy hamarosan kürtőst is remekül fogok siríteni” – mesélte Szabó Ádám, aki az esemény második napján örvendezteti meg rajongóit.

Természetesen az Indygo zenekar is visszatér pénteken Járási Lacival az élen, hisz’ mit érne a Kürtőskalács Fesztivál a „Kürtős Rege” című dal nélkül?

photographer„Mi írtuk a Fesztivál hivatalos dalát, a Kürtős Regét, ami azóta is végigkíséri a rendezvényt. Persze ez is fel fog csendülni a nyitónapon, sőt örömmel jelentjük, hogy a tavalyi nagy búcsúkoncertet követően visszatérünk a csapattal és a régi nagy slágerek mellett új dalokat is bemutatunk majd. Szerencsére újra van mondanivalónk, így a szögre akasztott gitárok most ismét lekerülnek, már gőzerővel próbálunk” – mondta Járási Laci, az Indygo Zenekar frontembere.

A Fesztiválon fellép még pénteken Szeder, valamint a Maszkura és Tücsökraj ritmusaira is táncolhatnak a kilátogatók, szombaton az X-faktor tehetségei, Janicsák Veca és Szabó Ádám hangolják majd a közönséget az esti Zséda nagykoncertre. A fesztivál zárónapján, vasárnap a Veronika & The Wedding Boys és a Group’n’Swing varázsolja el a nagyérdeműt. A kisebbek arcára szombaton az Apacuka zenekar, vasárnap pedig a Farkasházi Réka és a Tintanyúl csal majd mosolyt. Ezentúl lesz Kürtipédia kvízjáték, szenes rajzok versenye, mesemondás, bohócok és bűvészek, bábszínház, tűzzsonglőr show, valamint fellép András Lóránt improvizációs mozgásszínházi társulata is.

Október 9-11. között igazi íz- és illatorgia, szombaton pedig 20:30-tól Zséda nagykoncert várja majd a Vajdahunyad várához érkezőket.

3. Kürtőskalács Fesztivál
Vajdahunyad Vára
Október 9-11.

Share