2024.03.19.
József, Bánk

Az októberi Kürtőskalács Fesztivál biztos befutói


A Holnemvolt Vár különleges kürtőskalács desszertezője, az Édes Mackó még édesebbé varázsolja majd a hatodik Kürtőskalács Fesztivált, melyet október 12-14. között rendeznek a budai Gesztenyés-kertben. A Vitéz Kürtős egy exkluzív workshop-on igazi kürtőskalács-sütő mestereket is avatott…
 
„Már nagyon várjuk az októbert, amikor ismét ínycsiklandozó kürtőskalács illattal telik meg a Gesztenyés-kert. Természetesen az új, különleges desszertezőnk, az Édes Mackó is helyet kap a Kürtőskalács Fesztiválon, ugyanis kitelepítjük a finomságokat, a Madárlátta Kürtős, a Kürtős Guba és a Kürtős Gríz is megkóstolható lesz a Fesztiválon a korábbi, megszokott ínyencségek és a hagyományos kürtőskalácsok mellett. A Holnemvolt Vár desszertezőjében kapható italokkal pedig még inkább odavarázsoljuk az Édes Mackót a látogatók elé, hiszen a mennyei limonádét és a kávékülönlegességeket is elhozzuk az októberi rendezvényre” – mesélte András Tünde, a Kürtőskalács Fesztivál egyik megálmodója.
 
A Kürtőskalács Fesztiválra hangolódva az Édes Mackóban egy rendhagyó workshopot is tartott a Vitéz Kürtős csapata, melyen közel tíz újságíró ismerkedhetett meg közelebbről az erdélyi finomság készítésének mesterségével.
„Örülünk, hogy a vendégeink belekóstoltak a tésztadagasztás, sirítés és sütés rejtelmeibe, igazi kürtőskalács-sütő mestereket avathattunk az exkluzív workshop végén. Az eseményen a kreativitás is teret nyert, ugyanis az elkészült kürtőskalácsokból mindenki saját maga készíthette el kedvenc pohárdesszertjét. Ez a különleges alkalom a Fesztiválon is megismételhető lesz, ugyanis a „Csináld magad!” sátorban, mint minden évben, most is ki lehet majd próbálni a kürtőskalács-sütés fortélyait. Emellett a hagyományokhoz hűen szombat délelőtt idén is megrendezzük a jótékonysági közösségi kürtőskalács-sütést, a Kürtős Kalandot, melyet most különleges köntösbe bújtatunk, de ez egyelőre maradjon titok” – tette hozzá Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős ügyvezetője.
A háromnapos, családbarát Kürtőskalács Fesztiválon természetesen idén is szórakoztató koncertekkel színesítik a széles gasztronómiai kínálatot. Pénteken Petruska, a Harlekin és a Lóci játszik viszi táncba a közönséget, szombaton a gyermekeket a Kolompos zenekar szórakoztatja, míg este Biga és Wolf Kati koncertjén kapcsolódhatnak ki a látogatók. Vasárnap Gubás Gabi és Szabó Győző duettje, valamint a Wedding Boys &Flóra koncertje zárja a Fesztivált.
 
Az édességeken túl újra megnyitja kapuit a Faszénen sült ételek udvara, valamint a tavaly sikeresen debütált „Relax liget” is ismét várja azokat, akik inkább társasjátékozással vagy teqball-lal szeretnék eltölteni a kürtőskalácsra várakozás idejét. A szintén közkedvelt Gyerekligetben idén több ingyenes program csábítja a kicsiket: Magic-Box gyerek sátor, mesefoglalkozások, zsonglőr és egyéb játékok szórakoztatják majd a legkisebbeket. Lesz Kürtipédia Kvízjáték, bábszínház, pajzán népmesék és interaktív mesejáték is.
 
Érdemes tehát már most elővenni a naptárat és bekarikázni október 12-14. hétvégéjét, hiszen idén is fantasztikus programokkal vár mindenkit a Kürtőskalács Fesztivál a Gesztenyés-kertben.
 
Kürtőskalács Recept – Hozzávalók 4 főre:
 
A tésztához:
1 kg liszt
15 dkg cukor
15 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál só
0,5 liter tej
2 tojás
 
A kovászhoz:
2,5 dkg élesztő, cukor, tej, liszt
 
Elkészítés:
Az élesztőt elmorzsolom, kevés langyos, cukros tejjel és egy marék liszttel jól kidolgozott kovászt készítek. Amíg az kel, beleteszem a lisztbe a margarint, a tojást és a cukrot, majd eldolgozom őket. Hozzáöntöm a kovászt és a tejet, és összegyúrom őket nem túl keményre. Fél órát hagyom kelni, majd adagokra osztom. Kisujjnyi vastagságú és két arasz hosszú csíkokat nyújtok. A csíkokat feltekerem a kürtőskalács sütőrudakra, elsimítom rajtuk, majd a parázs felett folyamatosan forgatva kisütöm. Ha ízesíteni szeretném, akkor még a forró cukormázra szórok diót, mandulát, kókuszt vagy amit szeretnék.
Kürtős Guba – az előző recept alapján elkészített kürtőskalácsot kisebb szeletekre, kockákra vágjuk, majd készítünk hozzá egy vanília sodót. Beletesszük a pohár aljába a kürtőskalács darabokat, ráöntjük a vanília szószt, és megszórjuk cukrozott mákkal és pisztácia darabokkal.
Kürtős Gríz – szintén feldaraboljuk a parázson sült vaníliás kürtőskalácsot és elkészítjük a tejbegrízt. Egy edény aljába helyezzük a kürtőskalács darabokat, ráöntjük a meleg tejbegrízt és megszórjuk kakaóval. A tetejét feldobhatjuk még különböző erdei gyümölcs öntetekkel.
Madárlátta Kürtős – a sima vaníliás kürtőskalácsot szeletekre vágjuk, elkészítjük a madártejet és a tojáshabot. A pohár aljába teszünk egy kevés málnás öntetet, ráöntjük a madártejet, bele helyezzük a kürtőskalács darabokat és a tetejét főzött tojáshabbal díszítjük.
Share