2024.06.21.
Alajos, Leila

Közel 20 ezren ünnepelték együtt a kürtőskalácsot


A 4. Kürtőskalács Fesztivál idén minden szempontból rekordot döntött: kígyózó sorok, szikrázó napsütés, még több kürtőskalács-készítő stand, kibővített Faszénen Sült Ételek Udvara és sok-sok fellépő. A Fesztivál szenzációjának tartott jótékonysági Nagy Közös Sütésen pedig 102 kürtőskalácsból felépült a több mint egy méter magas, hat szintes ország tortája.
 
„Nagyon örülünk, hogy ennyi lelkes csapat sütött egyszerre kürtőskalácsot szombat délelőtt a Vajdahunyad Váránál Lázár Chef vezetésével, annak pedig még inkább, hogy elkészült az ország legkülönlegesebb hat szintes tortája, 102 kürtőskalácsból összetapasztva. A torta tetejére két nemzeti színű cukorba mártogatott finomság került, ami még látványosabbá tette a különleges építményt. A résztvevők 30%-a egyébként visszatérő versenyző volt és nagy örömünkre idén is érkeztek külföldi csapatok a Nagy Közös Sütésre. Most is, mint minden évben rendkívül kreatív csapatneveket választottak a nevezők és sokan szinte profikat megszégyenítően sirítették és pirították a kürtőskalácsokat. Boldogok vagyunk, hogy idén a FODISZ-nak és a Szent László Kórház gyermek- intenzív osztályának ajándékozhattuk a megsütött erdélyi-magyar finomság és a nevezési díj egy részét” – kezdte András Tünde, a Fesztivál rendezvényigazgatója. A sütőrudak mögött ismerős arcok is feltűntek, Dombovári Vanda, a 2. Kürtőskalács Fesztivál házigazdája idén a Bake’n’Roll mögött bizonyította rátermettségét. A műsorvezetőnőt kisfia is erősítette, aki nagy kürtőskalács rajongó lett az évek alatt.
www.facebook.com/VanikZoltanFoto
Gergő egyszerűen nem tudja megunni a finomságot, ez lett a kedvence és nagy örömünkre ezen a fesztiválon a kürtőskalács minden formája megkóstolható. Még mindig ámulva nézem, hogy mennyi extra desszertkülönlegességet el lehet készíteni kürtőskalácsból, szenzációs az összes variáció a málnástól kezdve, a Kürtős Csapágyon át a Kürtős Mézesig. Nagyon jó érzés, hogy idén, mint csapattag vehettem részt a jótékonysági Nagy Közös Sütésen, így most teljesen mást adott a Fesztivál, mint két éve. Tetszett, hogy most is nagyon sokszínű csapat gyűlt össze, a kürtőskalács térkép és a kis medál pedig igazán kreatív ötlet volt” – mesélte élményeiről Dombovári Vanda.
www.facebook.com/VanikZoltanFoto
Vanda mellett Balsai Móni színművésznő is kipróbálta, hogy milyen kürtőskalácsot sütni. Móni amilyen rutinosan mozog a konyhában, olyan profin állt a Bake’n’Roll mögött is. Ha lett volna legszebb kürtőskalács díj, azt biztos, hogy a színésznő kapta volna Lázár Cheftől. „Örülök, hogy itt lehettem és ezzel segítettem a beteg gyermekeknek, ez egy remek kezdeményezés és emellett egy nagyszerű szórakozás. Sosem sütöttem még kürtőskalácsot, de könnyebb volt, mint amire számítottam. Persze egyszerre sok mindenre kell figyelni ahhoz, hogy gyönyörű, aranybarna finomságok szülessenek, de úgy érzem, ahhoz képest, hogy először álltam a sütőrudak mögött, sikeresen teljesítettem a kihívást. Otthon sokat mozgok a konyhában és biztos vagyok benne, hogy most már a kürtőskalács is bekerül a receptjeim közé. Még nagyobb öröm, hogy laktózérzékenyként sem kell lemondanom az élvezetekről, mert a Fesztiválon tejmentes kürtőskalács is kapható” – mondta mosolyogva Balsai Móni.
www.facebook.com/VanikZoltanFoto
„A csapatok profiként teljesítették a Nagy Közös Sütés kihívásait, szuper volt egy ilyen mozgalmas esemény aktív részese lenni. A kürtőskalács térkép, melyen mindenki megjelölhette, mely települést képviseli, nagyon színes képet festett, a különleges karamellel összetapasztott torta pedig igazi kuriózuma volt a jótékonysági eseménynek” – tette hozzá a Fesztivál házigazdája, Lázár Chef. A Nagy Közös Sütést követően igazi programkavalkád várta az édes és sós ízek szerelmeseit a Vajdahunyad Váránál. A több 10 méteres, kígyózó sorok is azt igazolták, hogy érdemes sorba állni egy friss kürtőskalácsért. Természetesen a mennyei finomságokon túl színes gyerekprogramok és koncertek is szórakoztatták a kilátogató közönséget.
 
„Szombat és vasárnap estére teljesen megtelt a Vajdahunyad Vára, a standoknál mindenhol hatalmas sorok kígyóztak, de a kürtőskalács sajnos egy sorbanállós műfaj, hiszen a finomság forrón, épp a faszénparázsról levéve a legfinomabb. A 3 nap alatt közel ezren fordultak meg a Fesztiválon, amivel sikerült megdöntenünk a tavalyi számokat és idén szerencsére az égiek is velünk voltak. A fellépők fantasztikus hangulatot teremtettek, pénteken nagyon sokan táncoltak a Margaret Island zenéire, szombaton Tóth Vera és Mujahid Zoli nyűgözte le a közönséget, míg vasárnap Palya Bea és zenekara koronázta meg az ízletes Fesztivált” – folytatta Tünde.
 
„Nagyon népszerű volt a „Csináld magad!”sátor, a Faszénen Sült Ételek Udvarában a „Tetovált séf” grillbemutatói és a gyerekek is remekül szórakoztak a különböző családi programokon. Összességében egy remek Fesztivált zártunk, mindenkinek köszönjük, akik velünk tartottak. Találkozzunk jövőre ismét és jubiláljunk együtt az 5. Kürtőskalács Fesztiválon” – zárta Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős ügyvezetője.
 
Fotók: Vanik Zoltán
Share