2024.04.25.
Márk

A kis herceg gyönyörű utazása a könyv lapjairól a mozivásznon


Ki ne ismerné minden idők egyik legkedveltebb meséjét! Mark Osborne, az Oscar-jelölt Kung Fu Panda rendezője elkészítette Antoine de Saint-Exupéry világhírű meséje, A KIS HERCEG első animációs filmadaptációját.

A történet főhőse egy kislány, akit édesanyja nagy erőkkel készít fel a felnőtt életre, ám szigorú menetrend szerint zajló napjaikat megzavarja a furcsa, ám jólelkű szomszéd. A pilóta egy egészen különleges világot mutat meg kis barátjának, ahol bármi lehetséges. Egy világot amellyel sok évvel ezelőtt A KIS HERCEG ismertette meg őt. A kislány varázslatos utazásra indul saját képzeletében és a KIS HERCEG világában, és rátalál saját gyerekkorára. Itt tanulja meg végül, hogy a világon a legfontosabbak az emberi kapcsolatok, és hogy ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan. Íme a film előzetese:

*Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg (Le Petit Prince) című könyve 1943-ben jelent meg először, melyet világszerte 80 millió példányban adtak el. Az arisztokrata származású francia írónak, költőnek és úttörő repülősnek ez a leghíresebb könyve. A novella a legolvasottabb és legtöbbet fordított francia könyv, és a 20. század legjobb könyvének választották Franciaországban. Több, mint 250 nyelvre és dialektusra fordították le eddig (Braille-írásra is), ezzel egyike a valaha legtöbbet publikált könyveknek. Saint-Exupéry (1900. június 29. – 1944. július 31.) Észak-Amerikába menekült a második világháború kitörése után, és sikeres repülős karriert tudhatott maga mögött a háború előtt. Három legismertebb művét, köztük A kis herceget az Egyesült Államokban írta, miközben egészségi állapota hanyatlóban volt. A kis herceget megelőzően egy korábbi memoárjában írt már repülési élményeiről a Szahara sivatagban. Ezek az élmények inspirálták, hogy megírja és illusztrálja leghíresebb könyvét. Más repüléssel kapcsolatos írásai A déli futárgép, az Éjszakai repülés, és A hadirepülő. A kis herceg története bemutatja, ahogy a kisfiú elhagyja bolygóját és barátját, a Rózsát, hogy meglátogassa más aszteroidák furcsa lakóit, mielőtt a Földre érkezne. Itt találkozik a könyv narrátorával, a Pilótával. A könyv megrendítő véget ér, mert a kis herceg úgy dönt, elhagyja a testét és visszatér bolygójára. Sajnos Saint-Exupéry nem érhette meg könyve sikerét. 1943-ben tért vissza a háborúból, de 1944-ben eltűnt egy szövetségi küldetés során a mediterrán térségben. 2004-ben Marseille partjainál megtalálták összetört repülőgépe roncsait és karkötőjét.

Share