2024.04.19.
Emma

Öltözködési tippek a téli sportok szerelmeseinek


Síelés, korcsolyázás, túrázás – a téli sportok felhőtlen élvezetéhez fontos, hogy mindig megfelelő ruházatot viseljünk. Kalmár László, a MOM Park Hervis üzletvezetője elárulja, hogy a különböző sportágaknál mire figyeljünk az öltözék és a kellékek kiválasztásánál.

Alapszabály

A legfontosabb, hogy mindig rétegesen öltözködjünk. A hideg időben a legpraktikusabb viselet, ha a meleg öltözet fölé puha polár pulóvert veszünk, és csak annak a tetejére húzzuk fel a vízálló, légáteresztő kabátot.Sokan tartanak a vékony télikabátoktól, pedig a modern anyagok már tökéletesen benn tartják a testhőt. Még a legfázósabbak is hordhatnak ilyen dzsekit, mert valóban meleg és akár a -10, -20 fokos hidegtől is megvéd – mondta el Kalmár László.

Sí, snowboard

A snowboardozáshoz húzzunk szélesebb, lezserebb típusú nadrágot és kabátot, mint a síeléshez, hogy az extrém mozdulatokat is kényelmesen megtehessük. A sisak mellett viseljünk símaszkot is, ami javítja a komfortérzetet és megvédi a bőrünket a hidegtől.teli_sport_1

A síléceknél a legfontosabb, hogy mindenki a tudásának megfelelőt válasszon, vannak lécek kezdőtől középhaladón át egészen a haladó kategóriáig. Találhatunk közöttük férfi, női és unisex modelleket is, amelyek a színvilágon túl anyagban és ergonómiában is eltérnek egymástól – a női léceket ráadásul valóban női síelők segítségével tesztelik és tökéletesítik.

A megfelelő botra is figyeljünk: „Előfordul, hogy valaki túl kicsi botot választ, mert nem veszi figyelembe, hogy a tányér alatti rész belesüpped a puha hóba. Az ideális hosszúság megtalálásához fordítva tegyük magunk mellé a botot és a tányér alatt fogjuk meg – akkor jó méretű, ha ebben az állapotban derékszöget zár be az al- és a felkarunk. Anyagát tekintve érdemes karbon botot választani, mert jóval könnyebb a többinél, így az egész napos síelés során nem kell akkora súlyt cipelnünk” – osztotta meg tanácsait a MOM Park Hervis üzletvezetője, aki a síbakancsokra is kitért: „Nem kell aggódni, ha valakinek az átlagostól eltérő lábalkata van, a bakancs külső merev héját ugyanis a boltban is a lábra tudják formázni.

Korcsolyázás

A korcsolyaválasztás titka, hogy átgondoljuk, milyen tevékenységhez szeretnénk használni: az egyszerű csúszkáláshoz a műkorcsolya, a jégkorongozáshoz pedig a hokikori a legmegfelelőbb. Korcsolyából érdemes a cipőméretnél egy számmal nagyobbat venni, hogy a sízokni beleférjen, és a jégen is biztonságosan mozoghassunk.teli_sport_2

Apró, de hasznos kiegészítők

A kiránduláshoz érdemes magasabb kategóriájú téli túracipőt felvenni, különösen kamáslival együtt, ami megakadályozza, hogy a nadrág és a cipő közé bemenjen a hó. Emellett jó megoldás lehet a hótaposó, amiről azonban fontos tudni, hogy inkább hóálló, mint vízálló, azaz lepergeti a cipőt érő havat, de a tócsában nem tanácsos benne ácsorogni.teli_sport_3

A téli kiránduláshoz mindenképpen húzzunk kesztyűt is. Az egyujjas előnye, hogy az ujjak egy zárt helyen vannak, így melegítik egymást, az ötujjasban viszont könnyebb a mozgás és a kezünket is jobban tudjuk használni. A túra legszebb pillanatainak megörökítéséhez a fémszállal ellátott okos kesztyű a legpraktikusabb viselet, hógolyót pedig a legegyszerűbben vízálló síkesztyűben tudunk gyúrni. Érdemes a szakemberekre támaszkodni a megfelelő öltözék és felszerelés kiválasztása során és akár már karácsonyi ajándékként is beszerezni a hőn vágyott sílécet vagy éppen korcsolyát.

Share