2024.07.27.
Olga, Liliána

Georges Feydeau: RÖVID A PÓRÁZ


A Thália Színház saját produkciója 2016. január 23-án kerül bemutatásra.

Lucette (Schell Judit), a popkirálynő délelőtt videoklipet forgat, este fellép egy celeb-esküvőn. Fernand (Pindroch Csaba), az élete párja folyton ott téblábol körülötte. Délelőtt, a forgatáson nagy vallomásra készül, míg a kavarodásban el nem illan az utolsó pillanat. Este pedig, az esküvőn, ő veszi el a médiacézár (Molnár Piroska) lányát.

Rettenetes botrány lesz, ha a többi botrány között eljutunk odáig. Szerencsére Chenneviette (Szabó Győző), a rajongó maffiafőnök is eljött, hogy álli fegyverben rendet csináljon.rövidapóráz01

A történetet Hamvai Kornél helyezte át egy XXI. századi luxuskörnyezetbe, az eredeti három felvonást kettőbe sűrítve. A darab rendezője Kelemen József, aki bízik benne, hogy egy fergeteges, sűrű cselekményű, igazi ajtócsapkodós vígjátékot fogunk látni a színpadon. A darab erőssége a jellegében rejlik. Ez egy bohózat – vígjátéki kaptafára készült, tehát a szokásos vígjátéki elemeket használja: nyelvi, helyzet- és jellemkomikumra épül. Ebben az előadásban mindhárom bőven megtalálható lesz. És hál’ Istennek a színészeknek és ennek a színháznak anyanyelve ez a stílus.” A rendező a legnagyobb kihívásnak a technikai lebonyolítás mellett a darab megfelelő dinamikájának kitalálását és a darab mondanivalójának tálalását látja. „Úgy gondolom, nem lesz könnyű megtalálni a figurák belső életének az igazságát, Feydeau rettenetes véleménnyel van az emberekről. Azt gondolja, hogy minden emberi kapcsolatot az önzés és a haszonelvűség működtet és semmiféle empátia nincs az emberekben mások iránt. Ez a darab fő mondanivalója, amit ki kell majd bányásznunk belőle.” 

A produkció bővelkedni fog hihetetlen szituációkban és remek karakterekben, velük biztosítva, hogy a néző egy percig se unatkozhasson. Lucette, a szerethetően önző popdíva és Fernand, a döntésképtelen vőlegény kapcsolatát Kelemen József így fogalmazza meg: „A Judit által megformált popdívát is a saját élete érdekli, akinek kapcsolata a Csaba által játszott Fernand-nal szintén a haszonelvűségre épül. Jól kiegészítik egymást. Kiveszik a másik tehetségét, energiáját és beépítik a saját életükbe. Egymáshoz képest határozzák meg magukat, jól megvannak együtt. Mindketten tehetségesek, pénzesek. Egy darabig jól működik az életük, azonban Fernand-nál beüt a krach: megszűnik a jól tejelő tanácsadói állása, és ez elindítja a lavinát. Meg kell változtatnia az életét, meg kell nősülnie, elvennie egy gazdag nőt és az egész konfliktushelyzet ebből indul ki.”PC6A1042 - Rövid a póráz

Szabó Győző egy mindig jól felfegyverkezett, tettre kész, ugyanakkor stílusosan laza párizsi maffiózót alakít, akiben a rendező szerint kettősség lakik. „Chenneviette egyrészt kemény maffiafőnök, aki nagyszerű a szakmájában, másrészt, mint egy kisfiú, halálosan szerelmes Lucette-be. Imádja a művészeket és Lucette is ezt az énjét látja, de valójában kőkemény gengszter” – mutatja be a figurát, majd rátér Lucette menedzserének alakjára, aki a szakmájában szintén sikeres, de magánéletében csődtömeg. „Marceline-nek, akit Gubás Gabi formál meg, az a frusztrációja, hogy Győzőhöz hasonlóan a szakmájában remek, azonban a magánélete katasztrofális. Nagyon szeretne maga mellé találni egy férfit, egy párt, de nem sikerül. Az egész történetben ekörül forognak a gondolatai – fűzi tovább a gondolatot, majd Mme Duverger a multimilliomos médiamogul szerepéről mesél, akit Molnár Piroska játszik – „Piroskának van egy lánya Viviane, akit Lovas Rozi alakít, és úgy érzi, messze esett az alma a fájától. Élete során felépített egy médiabirodalmat, amiért keményen megküzdött. Alulról indult, felküzdötte magát a felső tízezerbe a filmes létra legaljáról, a lányát azonban ez egyáltalán nem érdekli. Szeretné átörökíteni a céget valakire és Fernand az, akiben meglátja az utódját. Ez egy üzleti kapcsolat: ha Fernand elveszi a lányát, átveheti az üzletet. Ráadásul ő fiatalkorában egy férfifaló volt. Nagyon sok férfit elfogyasztott életében és valószínűleg vonzódik is Fernand-hoz, tehát egyszerre kap magának egy kiváló vőt, aki egyszerre vonzó férfi és megfelelő üzlettárs is.”

Felhőtlen szórakozást ígérő, klasszikus bohózat a műfaj királyától, Georges Feydeau-tól, főbb szerepekben Schell Judittal, Pindroch Csabával, Szabó Győzővel, Molnár Piroskával, Lovas Rozival, Vida Péterrel, Gubás Gabival, Fodor Annamáriával, Hunyadkürti Istvánnal és Tóth Eszterrel.

A darabot mára hangszerelte Hamvai Kornél, rendezője: Kelemen József.

Fotók: Csatáry-Nagy Krisztina

További infók itt!

Share