2024.04.26.
Ervin

Naponta átlagosan 2 gyermek fullad meg a Földközi-tengeren


2015 szeptembere óta átlagosan két gyermek fullad meg naponta, amikor a családjaik a Földközi-tenger keleti részén próbálnak átkelni, és a gyermekhalálozások száma folyamatosan növekszik, mondta el a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM), az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és az UNICEF. A szervezetek a konfliktustól és kétségbeeséstől menekülők biztonságát kérik.

Tavaly szeptember óta több mint 340 gyermek, közülük sok csecsemő és kisgyerek fulladt bele a Földközi-tengerbe. – mondják a szervezetek.

hand„Nem tudunk hátat fordítani a ténynek, hogy mennyi ártatlan, fiatal élet és jövő veszett el. „Lehet, hogy most még nem vagyunk képesek véget vetni a kétségbeesésnek, ami miatt olyan sokan próbálnak átkelni a tengeren, de az országok együtt tudnak működni, és meg is kell tenniük mindent annak érdekében, hogy az ilyen veszélyes utakat biztonságosabbá tegyék. Senki nem tesz csónakba egy gyereket, ha van biztonságosabb megoldás is.”  – mondta az UNICEF ügyvezető igazgatója, Anthony Lake. Az Égei-tenger Törökország és Görögország közötti nyúlványa az egyik leghalálosabb út a világon a menekültek számára. A téli időjárás, a csónakok túlterhelése és rossz minősége növeli a felborulás kockázatát, és jelentősen veszélyesebbé teszi az utat.

„A Földközi-tengeren történt tragikus halálozások tűrhetetlenek és véget kell vetni nekik,” mondta el Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa. Sokkal több erőfeszítésre van szükség, hogy legyőzzük az embercsempészetet. Mivel számos vízbe fulladt gyermek és felnőtt az Európában lévő rokonaihoz készült, abszolút prioritásnak kéne lennie a legális és biztonságos utazás megszervezésének, például áttelepülési és családegyesítési programokon keresztül, ha csökkenteni akarjuk a halálesetek számát. – tette hozzá. Az ENSZ főtitkára kéri a szíriai menekültek befogadását segítő, törvényes utakon keresztül történő globális felelősség-megosztásról szóló magas szintű találkozó megtartását Genfben, március 30-án.

„Cselekednünk kell” – mondta el William Lacy Swing, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) főigazgatója Genfben. „Ez nem csak mediterrán, vagy akár európai probléma, hanem humanitárius katasztrófa, mely az egész világ részvételét igényli. A Haitiben történt 2010-es földrengés nem csak az ő ügyük volt, ahogy a 2004-es délkelet-ázsiai cunami sem. A humanitárius fellépés segített azokon a katasztrófákon. Segítsünk ezen is.”

Jelenleg a gyermekek 36 százaléka van úton és annak esélye, hogy Törökországból Görögországba tartva megfulladnak az Égei-tengeren, jelentősen megnőtt. 2016 első hat hetében a Földközi-tenger keleti részén átkelő 80 000 emberből 410-en fulladtak meg.

Forrás :

UNICEF

Share