2024.07.12.
Dalma, Izabella

Durica Katarina – Szlovákul szeretni


Hosszú és veszélyekkel teli út vezet a rendszerváltás előtti Csehszlovákiából Ausztráliába, de legalább ennyire kalandos napjainkban eljutni Tanzániától Pozsonyig. A múlt árnyai elől nem menekülhet a „Szlovákul*szeretni” főszereplője, Petra, akinek azt is el kell döntenie, mit válasszon: a vad és őszinte szerelmet Afrikában egy fekete férfi oldalán, vagy családját és Szlovákiában haldokló édesapját. Letartóztatás, illegális műkincskereskedelem, zűrös politikai hatalmi harcok állnak útjában, és nem tudja, merre tovább. )Meg lehet-e bocsátani a múlt bűneit? Lehet-e szeretni valakit, aki egy másik világban él? Petra életének legnehezebb döntése előtt áll…

„Hazatérni annyi, mint elszámolni mindazzal, amit magad mögött hagytál.”

A Szlovákul szeretni különleges helyszíneit végigjárta a szerző, élményeit beleépítette művébe, amely  azonban nem életrajzi, hanem fiktív regény. Főhőse, a különc művészettörténész Petra, aki egy jól menő bécsi galéria megbízásából Tanzániába utazik, hogy afrikai műkincseket vásároljon. A távoli országban azonban találkozik egy férfival, Salival, aki alapjaiban borítja fel a lány kényelmes, jól megszokott kis világát. A valóság azonban kopogtat az ajtón. Rég nem látott, a nyolcvanas években Csehszlovákiából emigrált édesapja, Károly betegsége kibillenti Petrát a fekete kontinens romantikájából. A lány hamarosan kénytelen lesz szembesülni saját múltjával, a családi titkokkal és a félelmeivel, és nem sejti, hogy olyan helyről fenyegeti veszély, ahonnan nem is várná…Durica_SzlovakulSzeretni_72dpi

Durica Katarina második regénye a Szlovákul szeretni. A Szlovákiában született írónő évek óta Budapesten él, de hazajár a Csallóközbe, oda kötik élményei, emlékei, családja. Új regénye fordulatos időutazás, amelyből megtudhatjuk, milyen volt szlovákiai magyarnak lenni az 1980-as években, majd felnőtt fejjel szembesülni a gyermekkor elhallgatott titkaival. Milyen idegenként élni a nagyvilágban, és a saját szülőföldünkön? Milyen előítéletek működnek ma is, és van-e feloldozás a múlt bűneire? A Szlovákul szeretni a Libri Kiadó gondozásában jelenik meg 2016 áprilisában.

Részlet a regényből:

“Petra pár nap ismeretség után azon kapta magát, hogy halálosan szerelmes. A galériás munkájával nem foglalkozott, a főnökét nem hívta vissza, nem volt étvágya. Csak ült bambán a határidőnaplója felett, kis madarakat és fákat rajzolgatott, és azon vette észre magát, hogy egyfolytában mosolyog, és Salin jár az esze. Ebbe a rózsaszín ködfelhőbe érkezett a húga SMS-e. „Küldtem három e-mailt, napok óta nem jelentkeztél be a Facebookon, felfalt egy oroszlán? Jelentkezz! Fontos!” Erika szinte sosem írt neki, hiába próbálkozott Petra a Skype- pal vagy chateléssel. Szoros kapcsolat volt kettejük között, de Erika csak addig lógott a nővére nyakán, amíg ugyanabban a városban voltak. Olyankor napjában többször felhívta, közös programokat szervezett, bemutatta az összes új barátjának, de amint elutazott a nővére, nem kereste többé. „Ha itthon vagy, együtt lógunk, ha nem vagy itt, másokkal lógok. Ennyi. Fölösleges olyan kérdéseket feltennünk, hogy mizu. Hát mi lenne? Te tudod a legjobban, hogy itt úgysem történik semmi.” Petra egyszerűen nem bírta rávenni magát, hogy válaszoljon a húgának. Sejtette, hogy valami fontos történhetett, de végre olyan boldognak érezte magát, hogy még az esélyét sem akarta megadni annak, hogy bármi rossz hír visszahúzza a földre.”

szerzoifotoA szerző

Durica Katarina: Pozsonyban született, és a nyolcvanas – kilencvenes években a Csallóközben töltötte gyerekkorát. A Nagyszombati Egyetemen tanult. 20 évesen Egyiptomba költözött fél évre, majd a következő években újra utazott. Összeadva évekig dolgozott arab országokban – Egyiptomban, Jordániában, Tunéziában és Törökországban. Tapasztalataiból és az ott megélt élményeiből született első regénye, a Szökés Egyiptomba, amely szlovák fordításban is megjelent és hónapokig vezette a sikerlistákat. Azóta Budapestre költözött, és sok tapasztalatot szerzett a nyugati világban is. Volt idegenvezető, egy szlovákiai magyar miniszter szóvivője, és éjszakai mozitakarító az Egyesült Államokban. Tartott viziaerobik órákat nyugdíjas turista csoportoknak Törökországban, részt vett politikai kampányban. Jelenleg újságíróként dolgozik, több hazai online lapnak tudósít és magazinoknak ír. Férje külpolitikai szakértő, két kis gyermeket nevelnek.

 

Share