2024.03.29.
Auguszta

A Coldplay az égre tör legújabb számával és albumával


Az új lemez az együttes összes rekordját túlszárnyalta, számos hollywoodi sztár közreműködött benne, ráadásul Chris Martin minden magánéleti hullámvölgyét / lankáját végigkövethettük a készülése alatt. Még így is – vagy pont ezért – a Head Full of Dreams az egyik eddigi legerősebb Coldplay lemez. Harmadik számuk, az Up&Up mától elérhető digitális formátumban, és az előzőekhez hasonlóan igazi sláger lesz.
 A Coldplay sztori a kétezres évek elején indult, amikor egy bájosan esetlenül mozgó brit fiú odaállt egy kamera elé és szerényen, szemét le-lesütve elénekelte dalait. Az együttes első albuma a Parachutes volt, amelyben önreflexív szövegek hangzottak el egyszerű, letisztult stílusban, a végeredmény pedig a Yellow, a Spies és a Trouble volt. Következett a Rush of Blood to the Head, amellyel a banda berobbant a köztudatba. Az In My Place és a The Scientist csak egy apró csavarral, trükkel tértek el a többi előadó számától és adtak jóval többet a kortárs alternatív rocknál.
edp4664-005-MFA következő lemez, az X&Y már egy modernebb, szintetikusabb stílussal debütált. A CD pár száma, a Speed of Sound, a Talk és a Fix You még meg-megdobogtatta a régi rajongók szívét, de az eredeti, speciális Coldplay feeling már halványulóban volt. Következő, Viva la Vida or Death and All His Friends albumuknál új koncepcióval indultak: a Lost, a Cemeteries of London és a Viva La Vida jelentéssel bíró és jelentőségteljes számok, azonban egy teljesen új Coldplay születéséről számolnak be. A MYLO XYLOTO-val a Coldplay a kellemes házibulik helyszínéről csendben átevezett a szórakozóhelyekre, ahol tömegek üvöltötték együtt a „para-para-paradise” refréneket. A harsány, színes elektro-lemezt egy visszahúzódóbb, depresszívebb korong követte: a Ghost Stories halk, lefojtott módon dolgozta fel az együttes tagjaival történt magánéleti traumákat.
Az átmeneti mélypont után csúcsra tört a banda: A Head Full of Dreams tökéletesen ötvözi a régi, magának való kiscsapat stílusát a már világhíres mainstream banda zenéjével. Megjelennek a nagy slágerek, mint a Hymn for the Weekend és az Adventures of a Lifetime, amelyek nem hogy köszönő, de még csak vállveregető viszonyban sincsenek a régiekkel, de az albumon helyet kaptak olyan számok is, mint a legfrissebb Up&Up, amely már visszakacsint az együttes alternatívabb, kísérletezőbb múltjára is. A Head Full of Dreams tökéletes olvasztótégelye a Coldplay eddigi legjobb munkáinak: visszafogott, de provokatív, harsány, de megfontolt, és ami mindennél fontosabb: egyértelműen a jövőbe tekint.
Share