2024.07.20.
Illés

Elszomorító – Még több fiatalkorú tűnik el Magyarországon!


Megdöbbentő! Tovább nőtt a fiatalkorúak eltűnésének száma Magyarországon. Idén hatodik alkalommal rendezik meg a jelenséghez kapcsolódó Ezer Lámpás Éjszakája társadalmi célú programot.

A kampányban 13 város vesz részt, minden helyszínen jótékonysági koncertekkel, családi-és gyerekprogramokkal, valamint bűnmegelőzési tanácsadással hívják fel a figyelmet a csellengés veszélyeire. Tovább folytatódik a tejes doboz akció és újabb digitális felületen keresik az eltűnt fiatalokat.lost-child

Egyre több fiatalkorú tűnik el Magyarországon!
Egy kisváros lakosságának megfelelő gyermek-és fiatalkorú eltűnését jelentették be 2015-ben hazánkban. Az Országos Rendőr-főkapitányság Hermon Körözési Nyilvántartási Rendszere alapján 16.429 14-18 év között kiskorú eltűnésével kapcsolatban rendeltek el nyomozást, míg a gyermekkorúaknál (0-14 év közöttiek) 2850 esetben kellett mozgósítani a nyomozó hatóságot. Összességében 19.279 körözést indítottak el a rendőrök tavaly a 18 évnél fiatalabbak eltűnésével kapcsolatban. Jelenleg több mint 4 ezer kiskorút nem találnak a szülők és a hozzátartozók.

Portrait of sad blond teen girl6 éves az Ezer Lámpás Éjszakája
A gyermekeltűnések felkutatása érdekében létrehozott civil kezdeményezés – melynek ötletgazdája és szervezője Kárász Róbert – 2011. május 25-én, az Eltűnt Gyermekek Világnapján debütált Budapesten. Az Ezer Lámpás Éjszakája az elmúlt években folyamatosan bővült, május 29-én, vasárnap az ország 12 nagyvárosában kerül megrendezésre a társadalmi célú kezdeményezés, június 11-én pedig Kisvárda ad otthont a programnak. Az idén 6. születésnapját ünneplő eseménysorozat egész napos családi és gyerekprogrammal, valamint jótékonysági koncertekkel várja az odalátogatókat. A fiatalkorúak védelme érdekében minden helyszínen bűnmegelőzési tanácsadással nyújtanak segítséget az ORFK munkatársai, az UNICEF mellett pedig több gyermekvédelemmel foglalkozó civil szervezet is jelen lesz.

A Magyar Tej tejes dobozain az eltűnt gyerekek fényképei
Magyarországon évente 8-10 millió olyan tejes doboz kerül forgalomba az Alföldi Tej Kft jóvoltából, amelyeken eltűnt fiatalkorúak fényképei és adatai láthatóak. A termékkommunikáció sikerességét jól mutatja, hogy 2011 óta, közel 30 eltűnt gyereket sikerült megtalálni a tejes dobozok segítségével. A termékkommunikáció hatékonyságát pedig az is növeli, hogy hozzájárul a gyermekeltűnések elleni preventív intézkedésekhez, hiszen nagyon sok családban a tejes dobozokon látható gyermekek fényképei indítják el a párbeszédet az aggasztó jelenséggel kapcsolatban.

lostchild01

Új digitális felületen az eltűnt gyerekek adatai
Az idei Évben a MinDig TV márkán keresztül az Antenna Hungária is bekapcsolódott a kampányba, és egy speciális felületen folyamatosan jeleníti meg a rendőrség által keresett kiskorúak adatait. A MinDig TV Plusz hibrid tévés szolgáltatásának köszönhetően további sok ezer háztartásba juthatnak el a gyermekeltűnésekkel kapcsolatos felhívások.

Május 29-én sztárfellépők koncerteznek az eltűntekért
Több mint 60 együttes és énekes vállal szerepet az Ezer Lámpás Éjszakája kampány 13 helyszínén. Igazi sztárdömping várható mind a 12 nagyvárosban és Budapesten is. A társadalmi célú programon többek közt olyan fellépők állnak majd színpadra, mint Curtis, Radics Gigi, a Holdviola, Nagy Feró és a Beatrice, a Sugarloaf, a Ladánybene 27, a Belmondo, ByeAlex és a Slepp és még sokan mások.

ezer

12 ezer világító lufival jeleznek az eltűnt gyerekeknek
A program védjegyévé vált figyelemfelkeltő és látványos akció az idén sem marad el. A résztvevők tizenkétezer világító lufit engednek majd a magasba, így emlékezve az eltűnt gyerekekre, valamint a világító gömbök fényeivel jelezni szeretnék azt is, hogy minden gyereket hazavárnak.

A kampány sikerességéhez elengedhetetlen a közelmúltban létrehozott Keszthelyi Alapítvány a Mosolygó Gyermekekért támogatása, amely tevékenységével a jövőben is gyermekekkel kapcsolatos társadalmi célú kezdeményezéseket indít és támogat.

Share