2024.05.21.
Konstantin

Japánban indítja a nyári szezont a Red Bull Air Race világbajnokság


A június 4-5-ei versenyhétvégén újra a technológia japán fellegvára, Csiba ad otthont a Red Bull Air Race mezőnyének. A kihívásokkal teli pályán a pilóták és a szervezők most is óriási érdeklődésre számíthatnak, hiszen a helyi közönség rajong a motorsportokért, illetve a japán versenyzőért, Joshihide Murojáért. A tavaly visszavonult magyar világbajnok, Besenyei Péter szerint a budapesti állomáshoz közeledve egyre nagyobb a nyomás a résztvevőkön, hiszen sok múlik a szerencsén, és akár egyetlen apró hiba is átrendezheti a tabellát. 

Lassan a feléhez közeledik a nyolcállomásos Red Bull Air Race műrepülő-bajnokság: a száguldás június 4-5-én, Csibában, a Tokiói-öböl felett folytatódik, ahol immáron második alkalommal méri össze a tudását a világ 14 legjobb pilótája. Ezúttal sem lesz könnyű dolguk, ugyanis a 2016-os versenynaptárban Abu-Dzabi mellett ez a másik olyan helyszín, ahol a pályát nyílt vízre húzzák fel; a 25 méter magas légi kapukat a pilótáknak 370 km/órás sebességgel kell megkerülniük, miközben a változó szelekkel, illetve az esős évszak kiszámíthatatlanságával is szembe kell nézniük. Tavaly sokaknak meg is gyűlt a baja az időjárással, hiszen a légáramlatok sokszor váratlanul dobták meg a repülőgépeket, így a versenyzők egymás után kaszálták el a pályát jelző pilonokat. joshi_muroja

2015-ben rekordszámú, 120 000 fős tömeg figyelte a versengést a Makuhari-parton, és szurkolt a helyi pilótának, Joshihide Murojának. Joshi a hétvégén is biztosan keményen küzd majd a győzelemért, miután tavaly kétszer is felállhatott a dobogóra, ám hazai pályán csak a nyolcadik helyet szerezte meg 50.779 másodperces idejével.

Besenyei Péter szerint idén is teltházra lehet számítani Csibában, hiszen a japán közönség rendkívül lelkes és rajong a repülésért, tavaly a Tokiói-öböl felett átvonuló Noul tájfun sem tántoríthatta el a szurkolókat. „Ivanoff nagyon jó esélyekkel indul, profi pilóta kiváló repülőgéppel, ráadásul erősen kezdte a szezont, de Juan Velarde is okozhat meglepetést, ahogy azt tette is Spielbergben az elődöntőn. Matthias Dolderer is keményen küzd, ráadásul Csibában magabiztosabban állhat rajthoz, hiszen az osztrák futamon megszerezte karrierje első futamgyőzelmét, maga mögé utasítva ezzel Arch-ot” – mondta a verseny alakulásáról Besenyei Péter. A tavaly visszavonult magyar világbajnok repülőgépén, az Edge 540-en idén a két cseh pilóta, Martin Sonka és az újonc Petr Kopfstein osztozik, utóbbi a gép motorját örökölte. besenyei_peter_2

A világbajnokság felét jelző budapesti futamon természetesen Besenyei Pétert is láthatja a közönség a levegőben egy látványos légi show keretein belül, ám a magyar pilóta idén először nem indul a mezőnnyel: „A rajongók és a versenyzők között mindig is Budapest volt a legnépszerűbb helyszín, idén is örömmel várom vissza a többieket” – mondta a Red Bull Air Race keresztapja.

A Red Bull Air Race Világbajnokság 2016-os japán futamára a jegyek már kaphatók. A jegyvásárlással kapcsolatos és egyéb további információkért látogasson el a www.redbullairrace.com oldalra! További szerkesztői tartalmakért kattintson a www.redbullairracenewsroom.com oldalra!

A világbajnokság állása: 1. Dolderer 27 pont, 2. Ivanoff 19 pont, 3. Arch 12 pont, 4. McLeod 11 pont, 5. Chambliss 11 pont, 6. Lamb 9 pont, 7. Le Vot 9 pont, 8. Hall 8 pont, 9. Goulian 6 pont, 10. Podlunsek 3 pont, 11. Muroya, 3 pont, 12. Sonka 2 pont, 13. Velarde 1 pont, 14. Kopstein 0 pont.

 

A Red Bull Air Race-ről:

A versenysorozatot 2003-ban hozták létre, 2005-ban hivatalosan is a repülőverseny-sport világbajnokságává vált, azóta pedig több mint 65 versenyt rendeztek, amit rajongók millió követhettek nyomon. A Red Bull Air Race Világbajnokság a világ legjobb műrepülő pilótáit vonultatja fel egy sebességet, precizitást és ügyességet ötvöző versenyen. A világ leggyorsabb, legfürgébb és legkönnyebb sportrepülőiben ülő pilóták 25 méter magas légi kapukból kialakított alacsony versenypályán navigálnak akár 370 kilométer/órás sebességgel és időnként 10 G-s terhelés mellett. 2014-ben rendezték meg először a Challenger Cup elnevezésű futamot, mely lehetőséget biztosít az új pilóták számára, hogy fejlesszék repülőtudásukat alacsony magasságon. Egy dolog azonban nem változik, a Red Bull Air Race Világbajnokság a legizgalmasabb repülős motorsport-verseny.

Share