2024.03.29.
Auguszta

Zenés játékfilmet forgat a Wellhello


A húsz napos forgatás közepén jár a #Sohavégetnemérős c. zenés játékfilm, melyet a Fluor Tomi és Diaz alkotta, rendkívül népszerű zenei formáció, a Wellhello slágerei inspiráltak. A hat történetet Wellhello dalokkal egybeszövő film producere a könyves-tévés-filmes Lévai Balázs, rendezője Tiszeker Dániel.
 
#Sohavégetnemérős generációs film: a mai huszonévesek életérzését, gondolkodását, problémáit, párkapcsolatait ábrázolja, szinte minden alkotója harmincon inneni. A címében, témájában, megvalósításában és forgalmazásában is formabontó filmet várhatóan ősz végén láthatják majd a magyar nézők, először az országszerte cirkáló Mozgó Mozik segítségével.

Sohavegetnemeros_Wellhello4„Tavaly a VOLT Fesztiválon kezdett el foglalkoztatni a Wellhello elképesztő méretű és rendkívüli gyorsaságú sikerének titka, amikor azzal szembesültem, hogy délután hat órakor mekkora tömeg gyűlt össze a koncertjükre, ahol ráadásul több generáció együtt énekelte a slágereiket. Megkerestem a fiúkat és lassan megszületett a #Sohavégetnemérős film koncepciója: dolgozzuk fel a Fluor Tomi dalszövegeiben felvillanó élethelyzeteket, forgassunk ennek az összetorlódott generációnak a párkapcsolati bénázásairól, mindezt sok humorral, szeretettel és persze közelről, belülről.”– idézte fel a kezdeteket Lévai Balázs producer. Sohavegetnemeros_Wellhello2

A #Sohavégetnemérős nem dokumentum- vagy koncertfilm, hanem egy izgalmas, újszerű forma, erre utal a film címe is a Wellhello Rakpart c. slágeréből: “Játszunk sohavégetnemérőset!” Az elmúlt harminc évben egyetlen olyan zenekar sem volt, amelyik ennyire rövid idő – alig egy év – alatt jutott volna ilyen magasra a magyar könnyűzenében. A nagy slágereiknek – RakpartSokszor volt már ígyKéső már – sokmilliós nézettsége van a youtube-on, az Apuveddmeg-nek közel húszmilliós. A #Sohavégetnemérős filmben az eddig ismert Wellhello-slágerek mellett vadonatúj, kifejezetten a filmhez készülő dalokat is láthatunk, hallhatunk majd. Sohavegetnemeros_Wellhello7A #Sohavégetneérős hat rövid történetet tartalmaz, melyeket a Wellhello turnéja, dalai kötnek össze. Az első a Budapest Parkban kezdődik, míg az utolsó a VOLT Fesztiválon ér véget. Fluor és Diaz az összekötő jeleneteken túl is fel-feltűnnek majd a szkeccsekben. Mind a hat sztorit egy Wellhello dal ihletettés mindegyiknek egy Wellhello sor a címe: #hányadikigazivoltez, #legyünkegyszerremindenhol. A történetek viccesen mutatják be a mai párkapcsolati alaphelyzeteket: Hogyan reagál egy csinos lány, ha a Tinder randira eljövő fiú nyomokban sem emlékeztet a fotón látott srácra? Mi történik, ha nem is egy fiú, hanem egy bégel jön el a talira? Milyen bonyodalmakhoz vezet, ha valaki otthagyja tölteni a telefonját egy fesztiválon a churros bódéban és nem a barátnője veszi fel? És miért is nézegetjük naphosszat a volt pasink, csajuk fotóit, posztjait a Facebookon? Sohavegetnemeros_Wellhello16A #Sohavégetnemérős generációs film, egy összetorlódott generáció – késő tizenévesek, huszonévesek és kora harmincévesek – filmje. Megjelenik benne minden számukra létfontosságú motívum: az egész életüket uraló on-line szféra (Facebook, Instagram, Tinder, Snapchat…) mellett a bulik, koncertek, fesztiválok világa is kirajzolódik. Lájkoljuk a pillanatot, legyünk egyszerre mindenhol, különben lemaradunk az életről, egymásról és közben magunkról is.  Sohavegetnemeros_Wellhello17“A forgatókönyvet először egy nyilvános helyen olvastam végig, ahol konkrétan kitört belőlem a nevetés, de a vicces jelenetek mellett egy teljes érzelmi skálát sikerült végigvonultatnia rajtam az írásnak, borzasztóan beleszerettem. Pont azt a fajta zsivány romantikát adja át, amit a Wellhello is és úgy érzem, egy tökéletes korlenyomat születhet belőle.” – mondta Fluor.Sohavegetnemeros_Wellhello1“Izgalmas volt belenézni egy “igazi” filmforgatásba, nagyon várom már, hogy megmutathassuk a közönségnek. Nagy rajongója vagyok a filmben szereplő színészeknek, akik kihozták magukból a maximumot, ahogy mi is ezen leszünk, hiszen Wellhello-film lévén minket is meg lehet majd lesni “akció” közben.” – fejtette ki Diaz.

#Sohavégetnemérős független gerillafilm. Az alkotók nem pályáztak állami támogatásra, a filmkészítés metódusa nem is engedte volna a rendszerbe illeszkedést, például a forgatókönyv csak a forgatás kezdetére készült el. A film összköltségvetése így is csupán kb. negyed-ötöde egy átlagos magyar játékfilmnek. Az alkotók piaci projektként közelítették meg a filmet, támogatásért cserébe különböző csomagokat ajánlottak: egyedi tartalmak, social media aktivitások, közönség-találkozók, játékok, nyeremények, termékelhelyezések. Összesen tizenöt cég és intézmény segítette a film létrejöttét, fő támogatói a Heineken, a Telekom, a Sió, a Fornax, az In-kal és az Új Nemzedék. A #Sohavégetnemérős hat története öt városban – Budapest, Zamárdi, Veszprém, Debrecen és Sopron – és egy Tesco áruházban játszódik, akik szintén szponzorálták a filmet.

A formabontó forgalmazásért az évek óta sikeresen működő Mozgó Mozi nevű vállalkozás felel majd. A kisvárosok kínzó mozi hiányának enyhítésére született Mozgó Mozi – mielőtt a #Sohavégetnemérős a mozikba kerülne, – 50 nap alatt, 100 olyan vidéki magyar városba juttatja majd el a filmet, ahol már nincs filmszínház. A vetítési időszakot követően a #Sohavégetnemérős DVD-n is megjelenik.
Sohavegetnemeros_Wellhello12

Lévai Balázs producer (5 Kamera Hungária-díj, 2 Kamera Korrektúra-díj) a témához passzoló generációs csapatot hívott meg a film készítéséhez: a huszonéves korosztály írta, fényképezi, rendezi és játssza a történeteket és a Wellhello zenéli. A rendező Tiszeker Dániel számos magyar játék- és dokumentumfilmben dogozott már, de a #SOHAVÉGETNEMÉRŐS az első játékfilmes rendezése. Ugyanez igaz állandó alkotótársára, Pataki Ádám operatőrre is. A forgatókönyveket Horváth András Dezső, Fehér Gáspár és Fehér Boldizsár írták írta. A hat történetben több mint húsz tehetséges fiatal színész tűnik fel kisebb-nagyobb szerepekben – a legismertebbek Sztarenki Dóra, Mészáros Blanka, Ötvös András és Orosz Ákos, de vannak, akik még a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói.

Fluor Tomi (Karácson Tamás) az egyik legtudatosabban építkező fiatal dalszerző-előadó az underground hiphop világban. 16 évesen nyert egy tehetségkutató versenyen, és 2010-ben – a ma már 18 milliós nézettségű – Mizu című slágerével robban be a köztudatba. Diazzal (Csöndör László) még tiniként ismerkedett meg egy rajongói táborban. Diaz 2001 óta zenél, ő írta 2015-ben (a Halott Pénzzel karöltve) a VOLT Fesztivál himnuszát, Emlékszem, Sopronban címmel. A Wellhellot 2014 végén alapították, mára minden generációt rabul ejtettek vele, koncertjeikre bejutni kivételes szerencsének számít, Facebook-rajongóik száma csaknem százezer.

#Sohavégetnemérős

producer: Lévai Balázs
rendező: Tiszeker Dániel
operatőr: Pataki Ádám
forgatókönyvíró: Horváth András Dezső, Fehér Gáspár, Fehér Boldizsár, Dósa Detti, Lévai Balázs
rendezőasszisztens: Bíró Judit
gyártásvezető: Valkony Zsolt
hangmérnök: Bukovszky Ferenc, Major Csaba
fővilágosító: Tichy Zsolt
látványtervező: Horváth Viktória
jelmeztervező: Keszei Bori
zene: Wellhello
zeneszerző: Csöndör László (Diaz)

Szereplők:

Karácson Tamás (Fluor)
Csöndör László (Diaz)
Ötvös András (Katona József Színház művésze, az Isteni műszak c. játékfilm főszereplője)
Trecskó Zsófi (Madách Színház színművésze)
Hartai Petra (Weöres Sándor Színház színművésze)
Orosz Ákos (Vígszínház színművésze)
Mészaros Blanka (Katona József Színház színművésze)
Sztarenki Dóra (HBO Terápia egyik főszereplője)
Dékány Barnabás
Lábodi Ádám
Roszik Fruzsina
Lukács Dénes
Tóth János Gergely
Molnár Nikolett
Zsigmond Emőke
Molnár Gusztáv

koproducer: Rajna Gábor, Sipos Gábor, Stalter Judit
gyártó cég: Színfolt Film
koproducer cég: Laokoon Cinema

Share