2024.04.26.
Ervin

Szirmay Ágnes – Szerelemre castingolva


Szirmay Ágnes első regénye a szórakoztató irodalom és klasszikusan nevelő célzatú ifjúsági irodalom határán egyensúlyoz: egy olyan világba kalauzol el, ahová a tizenévesek sokszor vágynak, a médiába. Ugyanakkor a szerző nagy valóságismerettel, de könnyen olvashatóan, szikrázó humorral és mély empátiával megírt könyve nem tagadja le a csillogás fonákját: aki egy napi sorozat szereplője lesz, az bizony nem a hollywood-i vörösszőnyeges-limuzinos álomba kerül, hanem egy nagyon precízen dolgozó műsorgyártó gépezet apró fogaskerekévé válik.

A főszereplő Viru és Dénes végigszáguldanak ezen a színes és szórakoztató elvarázsolt kastélyon, és igencsak megváltozva jönnek ki a végén. A könyv egy háromrészesre tervezett sorozat nyitókötete. Untitled-1.cdr

 „Ha a legjobb barátod a titkos szerelmed, akkor csapdába estél. Ha elcipeled magaddal egy tévésorozat szereplőválogatására, ne csodálkozz, ha más is meglátja benne, amit te már régen tudsz…Dé, azaz Kozák Dénes egy vagány, kedves srác és iszonyúan jó a humora. Stern Virág pedig arról álmodozik, hogy ne csak jókat dumáljanak, ne csak együtt fűszerezzék újra a menzakaját, hanem Dé maga legyen a nagy Ő. Amikor mindketten egy szappanopera szereplői lesznek, gyökerestül felfordul az életük, és a kettejük közötti szálak is összegubancolódnak. A sztárok világába lépve olyan ellenfelek jelentkeznek, mint a szépséges tinisztár, Szilágyi Dzsenifer.”

A szerző, SZIRMAY ÁGNES 18 éve dolgozik a Barárok közt-ben, egyike azoknak, akiket a regényében csak „Istenek”-ként emleget: a forgatókönyvíró csapat tagja. Ez az első önálló regénye:

“1998-ban, vagyis a sorozat indulásakor kerültem a Barátok közt-höz, és tizenhat évig napi huszonnégy órában határozta meg az életemet. Szerintem mindent tudok a forgatókönyvről és a gyártásról is, amit tudni lehet. Természetesen ennek a tudásnak csak apró darabkáit használtam fel, hiszen a regény nem erről szól, hanem arról, hogy mi vár arra, aki tizenévesen bekerül színésznek egy napi sorozatba. Lehet, hogy sokaknak kicsit kiábrándító is lesz az elvárt csillogás helyett ez a nagyon is valóságos világ. De azért remélem, hogy inkább érdekes lesz és szórakoztató.” 

OLVASÓI VÉLEMÉNYEK: 

Hát ezt imádtam! Sorozatrajongóknak kötelező darab! Úgy behúzott, mint a forgószél, nem egészen 1 nap alatt olvastam végig 330 oldalt, még jó hogy szombaton délben kezdtem el.” (Kelemen Hanna, Moly)

Az már a regény legelején kiderül, és ahogy egyre inkább megyünk bele a történetbe, úgy válik egyre nyilvánvalóbbá, hogy az írónőnek van valamilen kapcsolata a filmes világgal. Olyan könnyedén kalauzol el minket akár egy castingon, akár egy külső-belső felvételen, akár egy egyszerű sminkelés közben, hogy az már nem írható a véletlen számlájára.” (Kelly és Lupi olvas blog)

„Az egész könyv iszonyú pörgős, rengeteg jól eltalált figura van benne, és valahogy elhiszem, hogy egy szappanopera forgatása tényleg ilyen.”  (Bécsi Anna, Moly)

Hol a folytatás? Ide vele azonnal, de leginkább tegnapra szeretném kérni!” (Ngie, Moly) 

„Új kedvenc Laura mellett! Csillagos tízes!”  (G. Dorka, Moly) 

IFJÚSÁGI REGÉNY 14 ÉV FELETTIEKNEK
KIADJA: TILOS AZ Á KIADÓ, 2016. október
333 oldal
3.990 Ft

Share