2024.03.19.
József, Bánk

Dukai Regina és Rákos Lili bűntudatmentes desszertjei


Nem kell már sokat várnunk, hogy végre búcsút mondhassunk a téli szürkeségnek és belevessük magunkat a tavaszi pezsgésbe. Hogy könnyebben lendüljünk formába a tavaszi hónapokra, íme néhány isteni finom és egészséges desszertrecept Rákos Lilitől, a Miss Balaton 2017-es királynőjétől, valamint Dukai Reginától, a szépségverseny egyik tanácsadójától, amelyekkel bűntudat nélkül engedhetünk a csábításnak.
 
„Imádok a konyhában tevékenykedni, ezért, ha barátok érkeznek hozzám, nem kérdés, hogy mindig meglepem őket valami finomsággal. Legutóbb például ezt az isteni kakaóbabos kekszet készítettem, ami óriási sikert aratott. Őszintén bevallom, hogy sütikészítésben nem vagyok túl jó, mert mindig attól félek, hogy nem lesz szép látvány. Ez a keksz viszont amellett, hogy nagyon finom, nem csak könnyen elkészíthető, de még az sem baj, ha nem sikerül túl szépre” – mondta el Dukai Regina, aki még egy tippet elárult a recept kapcsán. „Az összekevert massza sütés nélkül akár reggeli müzlinek is zseniális egy kis mandulatejjel”. Rákos Lili két legnagyobb kedvence az amerikai palacsinta és a túrógombóc, ugyanakkor fontos neki, hogy odafigyeljen arra mit eszik, ezért édességek esetében is az egészséges verziókra szavaz. A Miss Balaton 2017-es királynője a könnyen és gyorsan elkészíthető receptekre esküszik.
 
Íme a lányok kedvenceinek receptjei:
 
Kakaóbabos keksz
Hozzávalók:
100 g vaj/kókuszzsír
100 g teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
100 g zabpehely
50 g kókuszreszelék
3 kanál chia mag
3 kanál kakaóbab
2 kanál forró víz
1 kiskanál szódabikarbóna
85g bio porcukor nádcukorból
1 kanál melasz/méz
 
Elkészítés:
 
Melegítsük elő a sűtőt 170 fokra, majd egy edényben olvasszuk meg a vajat/kókuszzsírt. Ezután keverjük hozzá a melaszt/mézet, majd adjuk hozzá a forró vizet és alaposan dolgozzuk el a szódabikarbónával. Nem kell megijedni, ha elkezd habozni. Ezután keverjük össze a száraz összetevőket: a lisztet, a zabot, a porcukrot, a kókuszt, a chiát és a kakaóbabot, majd az egyveleget dolgozzuk el a vajas-szódabikarbónás mixszel. Ezután formáljunk golyókat a tésztából és egy sütőpapíron lapítsuk őket kis korongokká úgy, hogy ne érjenek össze. 20-25 perc alatt süssük őket aranybarnára. Amikor elkészültek, hagyjuk kihűlni a sütiket, amelyek dobozban akár 2 hétig is eltarthatók.
 
Amerikai palacsinta
Hozzávalók:
20 dkg zabpehelyliszt
2 db alma
1 db tojás
2 teáskanál sütőpor
2 dl növényi tej
1 csipet só
1 vaníliarúd
ízlés szerint xilit/stevia, fahéj
 
Elkészítés:
 
Az almát meghámozzuk, és kislyukú reszelőn lereszeljük vagy aprítóban pürésítjük. A zabpehelyliszthez adjuk a sót, a vaníliarúd kikapart belsejét, fahéjat, sütőport, majd elkeverjük. Hozzáadjuk a tojást, a növényi tejet vagy almapürét, és simára keverjük. Kókuszzsírral kikent serpenyőben kis halmokat rakunk a palacsintatésztából, és mindkét oldalát megsütjük. Végül gyümölccsel vagy akár natúr joghurttal is tálalhatjuk.
 
Túrógombóc
Hozzávalók:
50 dkg sovány túró
15 dkg zabkorpa
4 db tojás
30 csepp folyékony édesítőszer
1 citromból nyert citromhéj
1 csipet só
3 dl sovány joghurt
 
Elkészítés:
 
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből a 2 csipet sóval kemény habot verünk. A sárgájához hozzámorzsoljuk a zsírszegény túrót, hozzámérjük a zabkorpát és alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat, majd egy kevés fehérjével lazítjuk. Ezután óvatosan hozzáforgatjuk a kemény fehérjehabot majd az egészet 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Egy fazékban enyhén sós vizet forralunk. A túrós masszából kis gombócokat készítünk, és a lobogó vízben megfőzzük. Ha feljönnek a víz tetejére, akkor még kb. 1 percet főzzük és leszűrjük. A zsírszegény joghurtot kikeverjük édesítővel és egy pár csepp citromlével Tányérra kiszedünk a gombócokból, és a joghurttal meglocsolva tálaljuk, xilittel megszórjuk a tetejét.
Forrás :

Red Lemon

Share