2024.03.19.
József, Bánk

Így lendülj túl a tavaszi fáradtságon!


Gyors, egyszerűen elkészíthető és szuper egészséges. A smoothie-ról van szó, amely néhány éve robbant be a köztudatba, de azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Nem véletlen, hiszen a turmix őrületben nincsenek szabályok, könnyedén megalkothatjuk saját receptúránkat is, ahogyan Nagypál Kriszti, a Miss Balaton 2016-os győztese, valamint a verseny tanácsadója Marton Adrienn is, akik a tavaszi fáradtság ellen is a frissítő gyümölcsös zöldséges mixekre esküsznek.

Nagypál Kriszti is smoothie-kkal enyhít az évszak okozta fáradalmakon. „Ebben az időszakban nekem is szükségem van egy kis időre, amíg a szervezetem a téli üzemmódból a tavaszira kapcsol. Ilyenkor legtöbbször az erdei gyümölcsös smoothie receptemet készítem el, mivel ez a mindennapi pörgéshez és a rendszeres testmozgáshoz is kiválóan energetizál. A hozzávalókat csak egyszerűen összeturmixolom, felöntöm egy kevés tejjel, ezután zabpelyhet vagy chia magot szórok a mixbe.

Hozzávalók:

50g málna
50g szeder
50g eper
50g áfonya
2 dl tej
2 evőkanál zabpehely/chia mag

Kezdetben Marton Adrienn is gyümölcspárti volt és csak később csatlakozott a zöldséges mixeket kedvelők táborába. „Rengeteget olvastam a zöldséges smoothie-k jótékony hatásairól, ezért bár kezdetben el sem tudtam képzelni, hogy teljes mértékben elhagyjam a gyümölcsöt, ma már heti 3-4 alkalommal kezdem ezzel a napom. Fokozatosan csempésztem egyre több különböző zöldségfélét a turmixgépbe, így nem volt nehéz hozzászokni az új ízekhez. Azóta is folyamatosan kísérletezem, az egyik nagy kedvencem a zöld mixem.”

Hozzávalók:

70ml víz
25g jég
1db alma
1 közepes kígyóuborka (megpucolva és kimagozva)
1 marék bébispenót
3 szál petrezselyem
1db közepes zellerszár
frissen facsart citromlé, ízlés szerint

„Ha egy banánt is beleturmixolunk, akkor krémesebb, lágyabb lesz az összhatás, emellett több lesz benne a gyümölcscukor és kalóriadúsabb lesz az italunk. De bármilyen bogyós gyümölccsel vagy datolyával is könnyedén édesíthetjük mixeinket.” –  árulta el Adrienn, aki számtalan apró trükköt bevet, hogy tökéletesítse egészséges italait. Azok számára, akik pedig még csak most barátkoznak a zöldséges turmixokkal, az Ízes Élet háziasszonya az áfonyás-banános receptet ajánlja:

Hozzávalók:

1/2 banán, nagyobb karikákra vágva
2 dl tej (mandula- vagy tehéntej)
30g áfonya
30g friss vagy fagyasztott eper
1 kis marék saláta (madársaláta vagy bébi spenót)
1 tk. méz
1,5 ek. lenmag, őrölve

Tegyünk minden hozzávalót egy turmixgépbe és keverjük krémes állagúra. Ha szeretnénk, hogy hűsítőbb legyen az italunk, akkor előző este, egy nejlonba tegyük be a feldarabolt gyümölcsöket a mélyhűtőbe, közvetlenül turmixolás előtt pedig vegyük ki.

Ezekkel a receptekkel és a rendszeres testmozgással mi is könnyedén túllendülhetünk a tavaszi fáradtságon és élvezhetjük az egyre melegedő időjárást.

Share