2024.03.29.
Auguszta

Megjelent Lakatos Márk első szakácskönyve


Legyen szó akár málnás csokoládémousse tortácskákról, pezsgőzselével tálalt kaviárról, egyszerű paprikás krumpliról, Casanova által ihletett borjúmájról, Tarantino halas tacójáról vagy szivárványos sajttortáról, Márk konyhájában mindenki megtalálhatja a kedvére való finomságot.
 
Lakatos Márk hat fejezetbe gyűjtötte össze kedvenc receptjeit:
 
•Az Édeseim fejezetben a legcsábítóbb édességeket veszi sorra.
•A Drágáim fejezetben exkluzív fogásokkal készül, amelyek tökéletesen illenek az ünnepi alkalmakhoz.
•A Műhelytitkok fejezetben a legbizalmasabb trükkjeibe avat be bennünket.
•A Stílusikonok fejezetben egy-egy olyan fogást készít el, amelyeket a divatszakma és a kultúrtörténet legjei inspiráltak.
•A Mozimánia fejezetben kultikus filmek, illetve filmsztárok által ihletett receptek kerülnek sorra.
•A Party time fejezetben pedig a baráti összejövetelekre leginkább ajánlott receptjeit osztja meg velünk.
„Minden érdekelt, ami az ételekkel, étkezéssel vagy főzéssel volt kapcsolatos. A családi legendárium szerint már hat hónapos koromban – anyám legnagyobb megrökönyödésére – csípős halászlevet követeltem az agárdi halászcsárdában. A legjobban persze a sültkolbászt szerettem, amit apám hozott a nagybani piacról minden pénteken, miután befejezte a közgazdaságtudományi egyetemen az óráit. Én általában egy sültkolbásszal vagy egy fasírttal a kezemben jöttem-mentem a kempingben, és élő reklámtáblaként népszerűsítettem nagypapa isteni kajájat. Ha lehet, akkor ezt a könyvet a nagyszüleimnek ajánlanám. Mind a négyen vendéglátósok voltak, főpincérek, üzletvezetők, pecsenyesütők, borászok, kocsmárosok. A Kárpát-medence legváltozatosabb tájainak konyháját hozták a családunkba: Erdélyből, Kárpátaljáról, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből és még sok más helyről. Velük vágtam először disznót, nagyapám tanított meg fogkefével pacalt tisztítani, segítettem neki illegálisan pálinkát főzni. Nagyanyáim mutatták meg a szabolcsi és az erdélyi töltött káposzta közötti különbséget, és olyan kocsonyát főztek, hogy a mai napig összefut a nyál a számban, ha rágondolok.”
Lakatos Márk stylist, jelmeztervező, rendező és tévés műsorvezető. Filmtörténet-filmesztétika szakon diplomázott, Spanyolországban idegenforgalmat tanult. Rendszeresen tudósít a legfontosabb nemzetközi divathetekről. Évek óta szenvedélyesen főz. Lakatos Műhely nevű kolbászozóját 2016-ban nyitotta meg a Belvárosi piacon. 2018 tavaszán robbant be a hazai éttermi házhozszállítási piacra a Wolt, a Finnországból indult gasztrotech vállalkozás, amely lehetővé teszi, hogy olyan minőségi éttermektől rendelhessünk ételeket és italokat, amelyek eddig nem kínáltak ilyen szolgáltatást. A már 31 városban üzemelő finn startup teljesen új dimenzióba helyezi a házhozszállítás fogalmát Magyarországon. A dinamikusan fejlődő és rendkívül felhasználóbarát platformmal rendelkező ételrendelő alkalmazás a futárok valós idejű, térképes nyomon követésével, minőségi – és sokszor teljesen exkluzív – ügyfeleivel, illetve példamutató támogatási rendszerével magasabb színvonalat képvisel, mint bármelyik, eddig Magyarországra eljutott külföldi vagy hazai ételrendelős alkalmazás. A Wolt több mint 31 városban van jelen Európában, és nemzetközileg olyan nagy márkákkal működik együtt, mint a McDonald’s, az HBO, a Burger King, a Vapiano, de vannak országok, ahol Michelin-csillagos éttermeket is partnerei között tudhat.
Forrás :

libri

Share