2024.04.16.
Csongor

ByeAlex szívbemarkoló dallal búcsúzik édesapjától


ByeA­lex megható és tiszteletteljes módját választotta annak, hogy megemlékezzen a ta­valy no­vem­ber­ben elhunyt édes­ap­járól, aki tra­gi­kus hir­te­len­ség­gel, 53 éves ko­rá­ban halt meg. Az énekes így vezette fel az Apám sírjánál című dalt rajongói előtt:

“Pár szóban azért illik beszélnem róla… Tavaly novemberben, 53 éves korában, elhunyt édesapám. Ma lenne 54 éves. Sokat töprengtem rajta, hogy befér-e a ByeAlex csapat repertoárjába ez a ballada… Ballada? Sirató. Búcsúdal. Hiszen, ez a nóta semmiképp nem a szórakoztatásról, hanem valamiféle feldolgozásról szól. Pár hónapja megmutattam a fiúknak az ötletemet, és ők támogattak a dal megszületésében. Köszönöm mindenkinek, aki részt vett benne: Károly Tamásnak a keverést, a masztert, Mayer Tamásnak a csodás animációt, és a fiúknak, hogy mi öten egy sereg vagyunk. Fogadjátok ezt a dalt, mint a ByeAlex és a Slepp pályafutásának, amolyan bónuszát, egy dalt, ami lehet kilóg majd, mégis fontos darabja a kirakósnak. Küldeném anyukámnak, és a húgomnak, és minden olyan embernek, aki elvesztett már valakit, aki hiányzik. De elsősorban, neked Apám, “ott fenn az égbe”… boldog születésnapot!– írta közösségi oldalán november elején.

Miután meghallgattam a dalt (könnyeimet törölgetve), azon gondolkodtam, hogy egy rövid interjú erejéig felkeresem Alex-et, de a “Mi inspirált?” vagy “Kiknek szól a dal? Kinek ajánlod?” kérdésekre úgy gondolom, hogy adott a válasz. Mást nagyon nem is érdemes kérdezni vagy megtudni a dal körülményeiről, hiszen ebben a szövegben minden benne van, így csak egyetlen dolgot kérdeztem meg: “A dalon túl mit mondanál édesapádnak, ha tehetnéd?”, amire ezt felelte: “Le kellett volna tenni a cigit.”. Legyen ez az egy mondat mindenkinek elrettentő és tanulságos példa.

A gyász szinte minden ember életében jelen van és sokan nem tudjuk, hogy hogyan dolgozzuk fel egy számunkra fontos ember elvesztését. Alex azt vallja magáról, hogy nem egy érzékeny típus és inkább dalokban fejezi ki magát, legyen szó szakításról, boldogságról, halálról. Az énekes ugyanúgy gyászol, mint bárki más, csak ő a zenével és dalszöveggel tudja kimutatni a benne lakozó fájdalmat. Szomorú és emlékeket idéző dala talán sokaknak némi vigaszt nyújthat. A videó hangulata komor, szimbólumokkal teli és animációja a kevesebb néha több elvet követve kifejező és igényes.

Share