2024.06.13.
Antal, Anett

A férfi meddőség tabunak számít Magyarországon?


Kevés szó esik ma Magyarországon a férfiak meddőségéről, azonban ez egy olyan kérdés, amivel fontos foglalkozni. A helyzet drasztikus voltát jelzi Prof. Dr. Ősapay György statisztikai elemzése, miszerint a magyar férfiak megtermékenyítő képessége 20 éves távlatban a “megtermékenyítésre alkalmatlan” szint felé mutat. Létezik azonban megoldás a férfiak meddőségének kezelésére, például stressz megelőzésével, öltözködési szokások ésszerűsítésével és készítményekkel.

A nem-funkcinális meddőség a férfiakat és a nőket egyaránt érinti. Nem lehet tabu téma a férfiak meddősége, azaz a a csökkent spermiumszám, a gyengült spermaminőség. A helyzet drasztikus voltát jelzi Prof. Dr. Ősapay György statisztikai elemzései szerint, hogy a magyar férfiak megtermékenyítő képessége 20 éves távlatban a “megtermékenyítésre alkalmatlan” szint felé mutat és már most is minden ötödik fiatal férfit érint.CF7R79 Sad couple mad at each other

Egy zalaegerszegi szülész-nőgyógyász főorvos októberben megjelent kutatása szerint jelenleg a meddőnek vélt párok esetében 60 százalékban “felelősek” a terméketlenségért a férfiak és csak 40 százalékban a nők. Egy boldog párkapcsolatban nem lehet hiúsági kérdést csinálni a férfi meddőségből, főképp azért, mert számos hatékony megoldás létezik a problémára. Érdemes áttekinteni a spermiumszámot jelentősen, már-már drasztikusan csökkentő kiváltó okokat.

“A stressz megelőzésével vagy kezelésével, a környezeti ártalmak kiküszöbölésével, a sportolási és öltözködési szokások ésszerűsítésével, a vitaminok és nyomelemek hiányának pótlásával ma már segíteni lehet a férfiak meddőségén. Vannak hatékony alternatív gyógyhatású, nem gyógyszeres beavatkozások is, mint a Ferulant, amely egy amerikai és egy magyar cég együttműködése nyomán és került hazai forgalomba” – mondta Prof. Dr. Ősapay György, aki több amerikai egyetemen oktatott és végzett gyógyszerkutatást, és most ottani tapasztalataival idehaza is segíti a babért küzdő párokat.

A szakember hozzátette: a cél a természetes fogamzás és gyermekáldás, de akkor is fontos, hogy a pár tisztában legyen a beavatkozás megkönnyítésének és hatékonyabbá tételének lehetőségével, ha a lombikbébi program elkerülhetetlen lesz.

Share