2024.07.18.
Frigyes

Hasznos tanácsok megfázás ellen


Nyakunkon az ünnepek, a pihenés, a nyugalom és a békés családi együttlétek időszaka. A hideg idő miatt azonban gyakori, hogy valamilyen undok betegség épp ilyenkor keseríti meg az életünket. Egy nemzetközi kutatásból kiderült, a magyarok leggyakrabban a családi ünnepekről maradnak le azért, mert az ágyat nyomják, pedig megelőzéssel és a tünetek azonnali kezelésével bárki szeretteivel lehetne a fontos alkalmakon.

Bárkivel megeshet, hogy a megfázás épp a jól megérdemelt pihenés ideje alatt dönti le a lábáról. A legbosszantóbb talán ezek közül a karácsony, hiszen ilyenkor csak arra vágyunk, hogy a szeretteik körében élvezzük a meghitt ünnepek melegét. Megfázáskor azonban a tüsszögés, orrfolyás, láz és fájdalom átlagosan 5-6 napra is ágyba parancsolhat minket – világított rá a Wick Pharma GmbH nemzetközi, 15 ország bevonásával elvégzett kutatása.karacsonyfa_diszitesA felmérésből az is kiderült, a válaszadók ötöde a vallási vagy kulturális ünnepeket – például a karácsonyt – hagyta ki legtöbbször a meghűlés miatt, de sokan maradtak le a tervezett vakációról és fontos családi eseményekről, például születésnapokról is. Az ausztrálok legtöbbször a munkahelyi eseményeket, míg a kínaiak a tervezett vakációt mondták le leginkább, mi magyarok pedig többségében a családi ünnepeket hagytuk ki.

unnepi_keszulodesA panaszok azonban nem csak a betegnek okozhatnak kellemetlenséget. A megkérdezettek több mint fele nyilatkozta azt, hogy a beteg családtag elronthatja a hozzátartozók kedvét is, és 55 %-uk szerint leginkább a családi együttlétekre hat negatívan. Még magasabb ez az arány a magyarok körében, mi ugyanis 70 %-ban gondoljuk úgy, hogy a meghűlt rokon jelenléte elronthatja a családi időtöltést. Az ünnepek előtt ezért különösen fontos a betegségek megelőzése, és a felkészülés a lehetséges megfázásokra.

„A felső légúti hurutok – melyek többségében vírusos eredetűek – szezonális megbetegedésnek tekinthetők abból a szempontból, hogy a nedves hidegben hamarabb megfázunk, ráadásul az ünnepek alatt sokkal több emberrel találkozunk, akiknek átadhatjuk a fertőzést, illetve el is kaphatjuk tőlük. Érdemes ilyenkor fokozottan figyelni a személyi higiéniára, mindenkinek külön zsebkendő, külön törölköző javasolt, kerülni kell a zsúfolt helyeket különösen akkor, ha már megfáztunk” – kezdte Dr. Kovács Viktória fül-orr-gégész, audiológus főorvos, aki hasznos tanácsokat is adott betegség esetére.

„A fokozott orrváladékozás és a köhögés miatt még nagyobb szükségünk van a folyadék utánpótlására, ezért bőségesen fogyasszunk például energiadús leveseket, vizet és teát is. Az orrdugulás és az orrváladék termelésének csökkentésére érdemes továbbá természetes hatóanyagokat, például eukaliptuszt is tartalmazó orrsprayt alkalmazni és váladékoldót használni, valamint komplex, a megfázás gyakori tüneteit – mint a hurutos köhögés, a fájdalom és a láz, orrdugulás – egyszerre enyhíteni képes forró italokat fogyasztani. A forrót itt azonban idézőjelben kell érteni, hiszen a nagyon forró nem tesz jót a toroknak, ellenben a kellemesen meleggel” – emelte ki a szakorvos.

Egy kis odafigyeléssel és elővigyázatossággal sokat tehetünk azért, hogy egészségesen, a szeretteink körében tölthessük az ünnepeket.

Share