2024.05.27.
Hella

Kihalhatnak a sportolói dinasztiák?


A gyermeket vállalók között minden ötödik pár hosszas küzdelmet folytat a kívánt babáért, közülük kiemelten veszélyeztetettnek számítanak az élsportolók. Cél, hogy a Himnusz elhangzása után, a dobogóról leszállva is legyen még élet a hazájuknak dicsőséget hozók számára.

Ismert tény, hogy a meddőség egyre nagyobb probléma Magyarországon a nőknél és a férfiaknál egyaránt. A gyermeket vállalók között minden ötödik pár hosszas küzdelmet folytat a kívánt babáért, közülük kiemelten veszélyeztetettnek számítanak az élsportolók.

2016 Rio Olympics - Swimming - Victory Ceremony - Women's 400m Individual Medley Victory Ceremony - Olympic Aquatics Stadium - Rio de Janeiro, Brazil - 06/08/2016. Mireia Belmonte (ESP) of Spain, Katinka Hosszu (HUN) of Hungary and Maya DiRado (USA) of USA pose on the podium with their medals. REUTERS/Stefan Wermuth FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. - RTSLIHQAz éppen zajló 2016-os Rio de Janeiró-i nyári olimpiai játékok kapcsán különösen érdekes elmélyedni az Újkori Olimpiai Játékok megálmodójának, Coubertin bárónak gondolataiban. Rájött arra, hogy a nagy nemzetek megmaradásának az ifjúság helyes nevelése az egyetlen esélye. A szellemiek mellett a testnevelést is elengedhetetlennek tartotta, így került sor – hosszas nemzetközi egyeztetések  után – az 1896-os Athéni Nyári Olimpia Játékok megrendezésére. Coubertin báró illúziója az “ép testben, ép lélek” elv mellett a világbéke megteremtése is volt a legkiválóbb amatőr sportolók nemzetközi versenyeztetése által. E csodálatos célkitűzések azonban sokat sérültek az elmúlt idők során. Háborúk dúltak Európában és terrortámadásoktól retteg a modern világ. De mi lett az ifjúság nevelésének elvével?

“Köztudott, hogy szerte a világon megszaporodnak mind az amatőr, mind az  élsport iránt érdeklődők azokban az országokban, amelynek sportolói szép sporteredményekkel térnek haza az olimpiai játékokról. Kérdés, mit tekintünk ma szép eredménynek és ezért milyen árat fizet maga a sportoló. Egyáltalán gondolunk-e azoknak az élsportolóknak a jelenlegi egészségi állapotára és hosszútávú egészségkilátásaira, akikre olyan büszkén nézünk fel egy-egy sportverseny után?” – tette fel a kérdést Dr. Szöőr Anna jogász-pszichológus.élsportolóFontos kérdést vet fel az edzésekkor agyonhajszolt testek termékenységre való fogékonysága, illetve megtermékenyítésre való képessége. Első hallásra könnyen kimondhatjuk, hogy semmi összefüggés nincs az élsport, a meddőség, a szülés és a várandósság között, hiszen ismerünk híres sportolói dinasztiákat, valamint háromgyermekes olimpikonokat egyaránt. Ugyanakkor a világcsúcsokat döngetni vágyó hangulatunkban el kell gondolkodnunk azon, hogy hol a határ.

Felfogható-e számunkra az a tény, amelyet alapos orvosi kutatások támasztanak alá, miszerint a Testnevelési Egyetem egy évfolyamán tanuló fiúk többsége – remélhetőleg csak átmenetileg – nemfunkcionális meddő a teljesítményfokozó szerek és az őket érő folyamatos stressz következtében. Fontos-e számunkra az a tornászlányok által hozott sportteljesítmény, amely okán orvosi hivatásra felesküdött szakemberek manipulálják a tornászlányok növekedési hormonjait, ezáltal nőiességük kifejlődését, csökkentve ezzel a későbbiekben az anyaságra való esélyüket?

ŐsapayGyörgy_0445“Nyilván humanista ember nem gondolkodhat sem az eddig leírtakban, ahogy génmanipulációs embertenyésztésben és a szervezetre káros doppingokban sem.  A Fair play számunkra nem lehet más, mint a Coubertin-i elvek. Az ifjúságnevelés nem az élsportolói véráldozatok négyévente való bemutatása, hanem az a fajta példamutatás, amelyet a legendás háromgyermekes családanya Egerszegi Krisztina, vagy Nagy Tímea mutat be nekünk a saját példájukon át” – mondta Dr. Szöőr Anna, aki szerint az egészségmegőrzés kizárólag egészséges táplálkozással, életmóddal és természetes anyagokat tartalmazó táplálékkiegészítők használatával érhető el. “Ebben segíthetnek termékenységet, megtermékenyítőképességet fokozó gyógyhatású vitamin-készítmények, mint a férfiaknak szánt Ferulant, amely egy amerikai és egy magyar cég együttműködése nyomán került hazai forgalomba” – idézte Dr. Ősapay György népszaporulati kérdésekkel foglalkozó gyógyszerkutatót a szakértő.

Cél, hogy a Himnusz elhangzása után, a dobogóról leszállva is legyen még élet a hazájuknak dicsőséget hozók számára. Csak egészséges szervezet tudja továbbadni a csúcsteljesítmény elérése után a genetikailag is örökíthető sporttehetséget. Ha valamilyen szerhasználat miatt kialakul a nemfunkcionális meddőség, vagy a manipulatív orvosi beavatkozások miatt sikertelenné válik a fogamzás, nem valósul meg az egészséges várandósság, esetleg a túlzott kötött izomzat akadályozza a szülést, kihalhatnak a sportolói dinasztiák.

Az élsportolók, s a meddőséggel küzdő átlagemberek többsége is tehet azért, hogy gyermekük szülessen.

Share