2024.04.19.
Emma

2018 egyik legjobban várt thrillere – Karen Cleveland: Tudnom kell


2018 egyik legjobban várt thrillere. A filmjogok elkeltek Charlize Theron-nal a főszerepben! A kiadói világban hatalmas érdeklődést váltott ki Karen Cleveland Tudnom kell című bemutatkozó regénye, amikor az ügynöke körbeküldte a nyers kéziratot még 2017 februárjában.
 
A történet egy CIA elemző nőről szól, aki orosz ügynökök hálójába keveredik, és ez alapjaiban változtatja meg az életét a munkahelyén, valamint az otthonában is. Hűség és hűtlenség, állampolgári kötelezettség és hazaárulás, szeretet és gyanakvás közepette kell helytállnia, miközben a történet elképesztő fordulatszámon pörög. Cleveland rendkívüli ügyességgel alkalmazza a kémregények eszköztárát az utóbbi időkben nagy népszerűségnek örvendő pszichológiai thriller műfajában, ami annak köszönhető, hogy ő maga is CIA elemző, ráadásul rövid ideig az FBI terrorelhárítási egységénél is dolgozott.
A Tudnom kell kiadói körökben 2017 egyik legizgalmasabb megjelenés előtt álló debütregénye lett. Mostanra több mint 30 országban keltek el a jogai, a megfilmesítésre pedig bejelentkezett a Universal, főszerepben (és producerként) Charlize Theron-nal.
 
A könyv előélete ezzel ráadásul nem fejeződött be: az őszi hónapokban rendkívül lelkes és elismerő méltatásokat kapott olyan szerzőktől, mint John Grisham, Shari Lapena, Lee Child és Chris Pavone, illetve a szaksajtó – például Publishers Weekly, Library Journal, Kirkus Reviews – előzetes kritikái is kifejezetten dicsérőek voltak. 2018. januári megjelene előtt az Amazon a hónap legfontosabb debütregénye kiemeléssel minősítette a könyvet, az Entertainment Weekly pedig a legizgalmasabb új thrillerként számolt be róla. A Tudnom kell a megjelenése napján a 2. helyen nyitott az Amazon kémregény sikerlistáján, és a mai napig őrzi a pozícióját.
 
A magyar kiadás február 6-án jelenik meg.
Share