2024.06.25.
Vilmos

Hátrányos helyzetű magyar fiataloknak segít az UNICEF Magyarország!


Az UNICEF Magyarország 2019-ben is meghirdeti Rajtad áll a jövőd! nevű programját, amely 14-24 éves hátrányos helyzetű magyarországi fiatalok számára teremt lehetőséget, hogy részt vegyenek egy országos társadalmi innovációs műhelymunkában. A fiatalok a program során a fiatalok maguk azonosítják az őket leginkább érintő problémákat, majd kreatív helyi megoldásokat dolgoznak ki ezek kezelésére. A legígéretesebb kezdeményezések megvalósítására az UNICEF Magyarország csapatonként 1000 dollárt és szakmai támogatást biztosít. A programra szeptember végéig lehet pályázni.

A Rajtad áll a jövőd! program 2018-ban indult útjára a nemzetközi Youth Challenge részeként. A felhívásra akkor félszáz csapat jelentkezett az ország minden tájáról, nagyvárosokból és apró falvakból egyaránt. Az öt döntőbe jutott projekt közül kettő megmérethette magát a nemzetközi mezőnyben is, valamint a versenyzők bemutathatták elképzeléseiket szakembereknek, start-up cégeknek, nagyvállalatoknak és a médián keresztül a nagyközönségnek is.

A tavaly döntőbe jutott hevesaranyosi Depriváció nyomán csapat tagjai megvalósították álmukat, közösségi mosodát nyitottak a településen. A program sikerét jól mutatja, hogy a fiatalok hamarosan újabb mosodát állíthatnak szolgálatba. Sopronban az ősz folyamán nyílik meg az állami gondoskodásban élő gyerekek kezdeményezésére létrehozott közösségi tér, ebben a projektben a Lótuszok csapat szerzett komoly érdemeket. A budapesti Mozaik nevű együttes mozgássérült emberek munkavállalását segítő mobil applikációt tervezett, a fiatalok jelenleg is tárgyalnak az app fejlesztéséről.

A programra nyilvános pályázat útján lehet jelentkezni. A sikeres pályázók egy országos társadalmi innovációs műhelymunkában kezdhetik meg gondolataik formába öntését, amelynek része egy többnapos budapesti képzés. A legígéretesebb tervek megvalósításához az UNICEF Magyarország pénzügyi és szakmai támogatást nyújt, a legjobbnak ítélt projektek pedig 2020 nyarán nemzetközi zsűri elé kerülnek. A Rajtad áll a jövőd! a fiatalok aktív részvételére épít és az előremutató kezdeményezések elindításán túl a legfőbb célja, hogy a résztvevők elsajátíthassák azokat a képességeket, amelyekkel a későbbiekben lehetővé válik egyéni céljaik megvalósítása is.

A programra itt lehet jelentkezni: https://unicef.hu/rajtad-all-a-jovod/

Forrás :

Unicef

Share