2024.03.28.
Gedeon, Johanna

Kucsera Gábor: “Egy életen át szégyellni fogom magam”


Kokain buktatta le Kucsera Gábort! Pozitív lett a kajakos július közepén elvégzett drogtesztje – tájékoztatta az MTI-t a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ). A korábbi világ- és Európa-bajnok kokaint fogyasztott a szolnoki válogató előtt, aki ugyan az elmúlt években már nem ért el jelentős nemzetközi eredményt, de a két hét múlva kezdődő milánói olimpiai kvalifikációs vb-n K-1 1000 méteren indult volna.

Kucsera-Gabor

Nagy nyomás alatt állt a sport és az elmúlt pár év sikertelensége miatt, ezért keresett menedéket a kábítószernél – nyilatkozta. A vétség, amelyet a versenyző sem tagad, és a várható szankciók, minden bizonnyal pályafutásának végét jelentik majd. 

A vétség, amelyet a versenyző sem tagad, és a várható szankciók, minden bizonnyal pályafutásának végét jelentik majd – olvasható a szövetségi tájékoztatásban. A 32 éves Kucsera válogatottbeli kerettagságát azonnali hatállyal megszüntették. Hogy ki állhat rajthoz helyette az év legfontosabb versenyén, az néhány napon belül dőlhet el. Május elején két másik kajakos, Csipes Tamara és Dombvári Bence bukott meg kokainfogyasztás miatt. Az MKKSZ tájékoztatása kitér rá, hogy a tavaszi esetek óta heti rendszerességgel, szúrópróbaszerűen végeztet teszteket a válogatott keretek tagjain. Kucsera Gábor július 18-án, a szolnoki második válogató megnyerését követően adott mintát. A Magyar Antidopping Csoport (MACS) éppen a szövetség megrendelésére levett vizeletmintából mutatta ki, hogy a versenyző drogot fogyaszthatott, és erről értesítette az MKKSZ-t, valamint megkezdte a hivatalos eljárást. “Miután a versenyző elismeri, hogy hibázott, így a válogatott kerettagságát azonnali hatállyal megszüntetjük” – mondta Csabai Edvin, a szövetség szakmai igazgatója.

A kajakos közleményében fejezte ki érzését:

“Évek óta nem értem el jelentős eredményt sportolóként, ha nem tudtam volna nyerni a szolnoki második válogatón, minden bizonnyal az is versenyzői karrierem végét jelentette volna. A pályafutásom szempontjából tehát rendkívül fontos volt a jó szereplés, és ezt a terhet képtelen voltam elviselni. Lazítani akartam, és a legrosszabb utat választottam. Tisztában vagyok azzal, hogy mekkora károkat okoztam a kajak-kenu sportágnak, egy életen át szégyellni fogom magam. Megbántottam a családomat is, tőlük is elnézést kérek!”

Share