2024.04.23.
Béla

A Hősök együttes nem akart a bevált recepthez nyúlni (interjú)


Megjelent a Hősök új klipje, ami a Legjobban című dalhoz készült. A videó hűen tükrözi a srácok idei mozgalmas nyarát, ami koncertekről, fesztiválokról és az elmaradhatatlan kalácsevésről szólt. Júniustól augusztusig nagyon aktív volt a Hősök, közel 60 koncerten szólaltatták meg slágereiket. Eckü-t telefonon értem utol, hogy a klipről, a nyárról és a szülinapról beszélgessünk.


Nem lehet elégszer megnézni a klipet. Mesélj róla, hogy jött a koncert klip ötlete?

A klip archív felvételekből áll, amelyeknek a nagy részét Mentha vette fel és ő is vágta össze. Őt ez már érdekelte nagyon régóta és most jobban ráfeküdt. Fogta a goPro kamerát és nyomta. Nyáron rengeteg fellépésünk volt, amiből sok vidám és kellemes pillanatot vettünk fel. Nyilván egy koncert klipet csinálni nem egy világ megváltó újdonság, de nekünk mégis egy fontos dolog volt. Már korábban is terveztük és voltak is felvételeink a 2013-as nyarunkról, de így, ilyen formába még nem kerekítettük le. Úgy gondoltuk, hogy a Legjobban című dalunkhoz ez a hangulat tökéletesen passzol, hiszen koncerteken is játszottuk már ezt a dalt, ami tök jól szól élőben és szerettük volna, ha maga dal is kap egy ilyen erősebb vizuál formát. Abszolút meg vagyunk elégedve a végeredménnyel.

Ez a dal slágersebb, mint a többi, de nagyon szereti a közönség és ti is, amihez egy remek hangulatú klipet sikerült összerakni. Ráadásul erre már a fesztiválszervezők is felfigyeltek.

A klip láttán ők is felfedezték saját rendezvényük képkockáit, ezen felbuzdulva egyből meg is hívtak minket a következő fesztiválra. Nekünk azért is volt fontos, hogy ilyen videó készüljön, mert jó vissza emlékezni arra, hogy hol jártunk, hol léptünk fel, hol találkoztunk a közönséggel. Ez igazából egy jó szelete annak, hogy nem csak rappelünk, és a vágóképek hűen tükrözik a fesztiválok és koncertek hangulatát.hősök-raplifeA dal a Raplife című albumról való. Mi az üzenete?

A Legjobban egy könnyedebb, laza dal, nem fejtegetjük nagyon a világot, hanem énekel egy jó refrént az énekesnőnk, Joker szerezte a zenét, Menthával meg rappelünk, ennyi. A dal ráadásul a lemezkészítés utolsó fázisában készült el, de azt gondoljuk, hogy koncerteken kellemes részét képezi, egy kikapcsoló zene, ami nem akar több lenni, mint ami.

Az első gondolat, ami felmerült bennem a Legjobban című dal kapcsán, hogy számodra mi az, amit a legjobban…?

Nyáron pörögtünk, készült rengeteg felvétel. De nem nagyon volt úgy elvárásunk. Nekem az a legjobb vagy meglepő a klip kapcsán, hogy mennyire jó vissza nézni tizenötödjére is a klipet. Örülök annak, ami van, ami megtörtént. a képkockák olyan emlékeket adnak vissza, mint a Campus Fesztivál, az EFOTT, a debreceni gólyatábor, Volt Fesztivál, egy siófoki beach klubb-os őrület, vagy, hogy nyáron forgattunk egy reklám videót egy autós céggel, ami tök jó volt. Erőlködés nélküli volt az egész, csináltuk, ami épp jött. Úgy indul a klip, hogy a Hősök graffiti felirat látható pár másodpercig (ez a rajz egyébként a Szemere telepen kint van), és ezt tök jó vissza nézni. Büszkék vagyunk. Most ez az, amit bírok a legjobban.

A klip mellett a dal szövege mellett se mehetek el szó nélkül. Amellett, hogy fülbemászó dallam, a szöveg nagyon beszédes, több témát is bele lehet gondolni. Mi volt a koncepció?

Úgy íródott, hogy először ki lett találva a dal címe, majd írtunk hozzá 2×8 sort, amivel tényleg nem akartuk a világot megváltani, csak rappelni. A lényeg az volt, hogy szóljon mindenkinek, egy kicsit magunknak. 14 éve van Hősök, nem akartunk mindig a bevált recepthez nyúlni. A zene kicsit modern, kicsit old school, minden keveredik benne. Dalaink többsége társadalmi üzenettel, mondanivalóval, elgondolkodtató dolgokkal bír, itt viszont annyi a lényeg, hogy kapcsoljon ki az ember, bújtassa el a mindennapok problémáit. Talán a kötetlenség és a lazaság volt a legfőbb üzenet.

Hõsök

Mennyire hajtós az ősz?

Most inkább pihenősebb időszakunk van, de azért dolgozunk is kicsit. Jövőre 15 éves lesz a Hősök és nyilván lesz több kicsúcsosodása tartalmi megjelenése az életünknek, a koncertanyagoknak és a Kalácsevésnek!

Persze, előtte még a 14. születésnapotokat ünneplitek meg, Veszprémben, október 23-án (pénteken). Mivel készültök a rajongóknak? Lesz-e kalácsevés?

Kalácsevés abszolút lesz. Októberben szokott lenni mindig a születésnapi koncert, ez már hagyomány. Lesznek vendég fellépők: A Különvélemény, velük nyomultunk sokat, Tkyd, aki most már mondhatni szinte állandó vendég, és Dj Gozth fog játszani reggelig. Veszprém legjobb klubjában, az Expresszó-ban lesz ez a buli, érdekesség, hogy ilyenkor hozunk 1-2 dalt, amit csak ilyenkor adunk elő. Hál ‘Istennek rengetegen meg szoktak nézni minket, sokan szoktak jönni Budapestről és innen-onnan is. Azt gondolom, hogy egy nagyon jó és vagány este elé nézünk.

Végezetül, azt áruld el nekem, hogy a kalácsevés, ami már védjegyeddé vált, honnan jött?

A kalácsevést a volt dj-nk, Zomblaze mondta először, azóta az aktív szókincsbe beépülve mindenre használjuk, jó dologra, rossz dologra. Szépen hangzik és nagyon finom a kalács.

Share