2024.04.26.
Ervin

Bogi azt szeretné, hogy mindenki a saját történetét lássa az új dalban (interjú)


Megjelent a Bogi & The Berry új dala, a 13-as ház. Bogi körül felfordult a világ, hiszen miközben zenekarával (Kővágó Dani – gitár, Bikali Sanyi – basszusgitár, Egri Marci – dobok) országszerte koncertezik, ráadásul idén fog érettségizni is, emellett pedig dalszerzőként is próbálgatja szárnyait. A 13-as ház című dalt meghallgatva, nekem sem kellett több, fel is hívtam Bogit, hogy beszélgessünk. Az interjú előtt hallgassátok meg a dalt.

Nem elég egyszer meghallgatni ezt a számot, amellett, hogy nagyon fülbemászó, egyedi stílust tükröz, nagyon elnyerte a tetszésemet, amit Boginak is mondtam. Ő pedig szerényen vissza is kérdezett: „Tényleg tetszik? Annyira örülök!”. Mondtam, hogy igen! Sőt! A dal hallgatása közben annyira elmerengek, hogy a végére azt érzem, „ja, hogy csak ennyi, már vége!?”. Bogi azt mondta, hogy ő is nagyon szereti ezt a dalt, és szerinte ez az eddigi legjobb. Teljes mértékben egyetértek az énekesnővel, aki nem csak énekli a dalt, de a szövegét ő maga írta. Szóval volt miről beszélgetni.

Hogy kell elképzelni, amikor dalt írsz? Mennyi ideig írtad? Hiszen mégiscsak az első saját dalodról van szó

Bogi: Úgy indult az egész, hogy a kiadón keresztül (Magneoton) megismertem egy külföldi szerzőpárost, akik megmutatták nekem a 13-as háznak a demóját, ami akkor még angolul volt és ezen a demón kezdtünk el együtt dolgozni. Én akkor úgy döntöttem, hogy mivel a Bogi and The Berry a Körúttal elindult egy magyar vonalon, én ezt nem szeretném felborítani és magyarul szeretném megírni rá a szöveget. Annyira inspirált az angol nyelvű demó és az egész dalnak a hatása, hogy azt éreztem, hogy lehet, hogy meg tudom írni. Napokon keresztül hallgattam a dalt, a magyar szöveget pedig személyes és a környezetem által megélt tapasztalatokból kiindulva írtam meg. Egyébként ez folyamatosan változott, nem elsőre sikerült megírni. Az egészben az volt a legnehezebb rész, hogy megmutassam valakinek. Oké, hogy elkezdtem magamtól írogatni, de ilyenkor az ember nem tudja jól megítélni, hogy ez most mennyire jó-e vagy nem, főleg én, aki teljes mértékben kezdő szövegíró vagyok, annak ellenére, hogy mindig is írogattam szövegeket, csak soha nem mutattam meg senkinek. Végül eljutottam oda, hogy elküldtem a szöveget a menedzseremnek, Csontos Noemi Virágnak, de így, hogy „Figyelj, Noncsi, elkezdtem írni a szöveget, de szerintem borzalmas és inkább el se olvasd!”. Ő, akkor azonnal reagált, hogy ez tök jó és, hogy maradjunk ezen a vonalon. Adott 1-2 tanácsot, hogy melyik részt írjam át, de nem azt mondta hogyan írjam át, csak, azt hogy melyik részt. Ez alapján haladtam tovább, átküldtem még további zenész, szövegíró ismerőseimnek, akik pozitívan reagáltak és végül matek órán fejeztem be.

Matek órán??? Ez komoly?

Bogi: Igen, matek órán, mert az utolsó két soron nagyon sokat gondolkodtam. Sok verzió született és matek órán jutott eszembe, hogy lehet, hogy számokkal és címekkel kellene felütni a dolgot. Végül az lett, hogy „A régi címen megtalálsz, a sarki 13-as ház!”

Miért pont 13-as ház?

Bogi: Mert Budapesten 13-as házban lakom, de egyébként a 13-ast éreztem egy olyan számnak, ami kellően misztikus, van egy hatása ennek a számnak. A sarki 8-as ház, a 12-es vagy a 11-es nem adja ugyanúgy vissza, mint a 13-as. Ezt éreztem olyan hatásosnak, ami a dal végén elhangzik, hogy ez megragad az emberekben.dallosbogi_13_haz
Feltűnt, hogy a 13-as szám kifejezés egyetlen egyszer hangzik el a dalban…

Bogi: Igen, egyszer hangzik el, ez az utolsó mondat. Azon is gondolkodtam, hogy, ha ezt a dalt rádiók játszani fogják, akkor valószínűleg már ez az a rész lesz, amit lekevernek: „És igen, ez volt a Bogi and The Berry-től a 13-as ház” és senki nem fogja tudni, hogy miért ez a dal címe, aki nem nézi meg a klipet. De azt gondolom, hogy ez a dal van annyira intelligens, hogy megérdemel egy ilyen trükköt. A „Te és én” is felmerült címnek, de az túl snassz.

Na és a matek tanár nem szólt rád?

Bogi: Nagyon remélem, hogy nem hallgatta a rádióműsort és nem olvassa el az interjúkat, ahol ezt elmondtam. Utólag rájöttem, hogy nem vagyok normális, hogy ezt nyilvánosságra hoztam, de egyébként figyelek matek órán mindig és nem szoktam írogatni – próbálom menteni magam – (közben nevet), de valamiért ott, abban a pillanatban elkapott az ihlet, de ettől függetlenül a matekra is koncentráltam.

Idén fogsz érettségizni?

Bogi: Igen és elég nagy a stressz emiatt bennem.

…és matekból is fogsz érettségizni? 🙂

Bogi: (Nevetve) Igen, matematikából is fogok érettségizni, meg töriből is, meg irodalomból is.

Reméljük, a matek tanár nem veszi túl komolyan, és tetszik neki a dal. A klip New York-ban forgott, de koncerteztetek is ott…

Bogi: Helyi magyaroknak léptünk fel. Akusztikus koncertjeink voltak New York-ban, New Jersey-ben és Floridában. Úgyhogy a forgatás nem úgy történt, hogy na jó, akkor kimegyünk Amerikába forgatni egy klipet, hanem azért forgattunk kint, mert ott voltunk fellépni és ha már adódott a lehetőség, akkor úgy voltunk vele, hogy örökítsük meg videó formájában. Nekem nagyon nem volt célom az, hogy egy turistás videoklip készüljön, tehát, hogy a Time Square-n vagy a Szabadság szobornál szaladgáljak. Nem arra próbáltuk a hangsúlyt fektetni, hogy ez a klip Amerikában készült, hanem a hangulatra és ez a város nagyon sokat hozzátesz, hogy ez a klip ennyire hatásos legyen. Egyébként ez a kedvenc klipem, amit Temesi Ádám készített, akinek nagyon sok ötlete és munkája van ebben. A forgatás is nagyon szabad volt, sétáltunk és, amit láttunk azt felvettük.

Egy romantikus, de szakítós dalról beszélünk. Mondtad, hogy tapasztalatokból épült fel a szöveg. De egyébként szól valakinek vagy valakiről?

Bogi: Nem tudnám teljes mértékben kijelenteni, hogy szól-e valakinek a dal, mert szeretném, hogy ha a hallgatók hallgatják, akkor ne az én volt barátom jusson az eszükbe, hanem a saját érzéseikre hasson és a saját kapcsolatukat lássák maguk előtt. Azt szeretném, hogy mindenki a saját történetét lássa a dalban és ne az enyémet. Egyébként nincs konkrét személy mögötte, tapasztalataim és érzéseim vannak.
bogi_13_as_haz0
Milyenek a visszajelzések egyébként?

Bogi: Eddig nagyon, nagyon pozitív. Én annyira boldog vagyok. A klip megtekintése is tök jó. A Petőfi rádióban is nagyon szerették és a barátaim is pozitívan reagálnak. A facebook oldalamon is sok a pozitív vélemény. Ez egy komolyabb dal, mint az eddigiek, de mégis van benne egy olyan lüktetés, amitől nem egy érfelvágós hangulatba kerül az ember, hanem egy érzelmes, elgondolkodtató irányba visz. Rengeteg munkánk van benne.

A Bogi and The Berry a VOLT Fesztiválon debütált, nyáron a Körúttal felpörögtetek és most a 13-as házzal rukkoltatok elő, ami teljesen más dal. Úgy tűnik megtaláltad az utadat.

Bogi: Elmondhatom, hogy a Bogi and The Berry kapcsán kezdem megtalálni önmagam. Most kezdek felnőni. Bízom abban, hogy ez a zenénkben is tükröződik. Szeretném, ha a dalainkban a szöveg ne legyen annyira kiszámítható és sablonos. Egyébként a 13-as ház című dalt tavasszal írtam meg, de nyárra nem tudtam elképzelni, nem úgy, mint a Körút című dalunkat, ami könnyed és nyárias. A 13-as ház pedig az őszi-téli hangulatba passzol bele. Mindkettő más-más életérzés, de azt gondolom, hogy az is én vagyok és ez is abszolút én vagyok. ByeAlex barátomnak is elküldtem a klipet, még a megjelenés előtt ( ő kindig a húgaként kezelt) és azt mondta a klipet megnézve, hogy nem vagy többé a húgom, felnőttél. Sokaktól kaptam ezt a visszajelzést, aminek örülök. Fontos számomra, hogy ne mindig a 16 éves kislányt lássák bennem, aki egy hőlégballonos pólóban és mezítláb énekelt a színpadon a Dal-ban. Háromszor voltam ebben a műsorban és iszonyatosan sokat köszönhetek neki, rengeteget fejlődtem. Megtanultam, hogy melyik kamerába kell nézni, hogy élő adásban énekeljek. Sokmindent a Dal-ban tanultam meg, de azt gondolom, mindig kell egy kicsit tudni tovább lépni. Ettől függetlenül ez egy tök jó időszak volt, szép emlékekkel, amit imádtam, de szeretném, hogy ha a 13-as házról is eszükbe jussak az embereknek.

Bogi szívesen emlékszik vissza a Dal-ra, de úgy döntött idén már nem pályázik, viszont nagy örömmel fogja követni a műsort. Az énekesnő és zenekara a közönségépítésre és a koncertekre fókuszál. Az ünnepi időszakban a pihenést tervezi Bogi családi körben, de januártól újra koncerteznek. Szóval, ha te is szeretnéd (én biztos!) élőben is meghallgatni többek között a 13-as ház című dalt, akkor figyeljétek a Bogi Facebook oldalát.

/Fotók: Temesi Ádám/

Share