2024.05.23.
Dezső

Napvilágot látott a Müskinn és az Autistic Art táskakollekciója


A müskinn és az Autistic Art Alapítvány együttműködésével egy olyan táskakollekció született, amelyben feltárul a Miskolci Autista Otthon rajzcsoportjának képi világa. A táskák kívülről letisztult, egyszerű darabok, a különleges világ belülről ismerhető meg. Akárcsak egy autista otthon és az ott élők művészeti világa.

A táskák vonalain fellelhetők azok a sajátosságok, melyeket a tervezők az autista fiatalok rajzolási technikáiból tanultak meg és vettek át. A tárgyak formáinak tervei egyetlen nekifutással készültek, akárcsak a fiatalok rajzai, melyekben nincs óvatosság és nincsenek hibák sem. A rajzolás mozzanata van csupán, ami visszavonhatatlanul, végérvényesen nyomot hagy a papíron. A táskák külső felületén megjelenő díszítések – amelyek minden táska esetében bár hasonló karakterrel bírnak, mégis különböznek – is felszabadult, véletlenszerű, magabiztos rajzok alapján születtek. 

Tarr Hajnalka – a rajzfoglalkozások alapítója – néhány évvel ezelőtt a miskolci rajzcsoport tagjainak módszereiről, technikáiról és alkotásairól készített egy leírást. A táskák mellett található kommentárok ezekből a szövegekből vett idézetek.

Sosem jártam még autista otthonban. Rajzfoglalkozáson sem. Sose kukkantottam be idegenek táskáiba. Az autista otthon messze van a várostól. Miskolcon például fent a Vargahegyen. Mások privátszférájába betolakodni meg egyszerűen bunkóság. A táskák márpedig vitathatatlanul intim teret jelentenek. Ilyenek járnak a fejemben. Aztán egyszer csak egy összetett világ tárul elém. Furcsa szabályokkal, személyes holmikkal, emlékekkel, használati tárgyakkal. Úgynevezett mindennapok és azok tárgyai. Ezer színben pompázó figurák, kacskaringók, egyenesek töltik meg élettel e világot. De mégis hol vagyok? Mi ez a világ? Hirtelen beavatottnak érzem magam. Beengedtek engem is valahová, ahová korábban sosem.

Az Autistic Art Alapítványról

Az Alapítvány missziója az autizmussal élők életkörülményeinek javítása, megismerésük érdekében indította az Autistic Art művészeti programot, mely komplex célért küzd. Az alkotásokon keresztül, vizuális kifejezőerejüknek köszönhetően nem csupán megismerhető, de megkedvelhető az autizmussal élők különleges világa. Emellett a program lehetőséget nyújt az autizmussal élők lakóotthonainak támogatására, ezzel megkönnyítve mindennapjaikat. A program során készült alkotásokat az Alapítvány kiállításokon népszerűsíti, aukcióra bocsájtja, valamint az Autistic Art márka design termékein is találkozhatunk velük.

A müskinnről

A müskinn dizájnstúdióban táskákat és más kiegészítőket tervezünk és gyártunk. Párhuzamosan két kollekciónk fut: egy mindennapi és egy konceptuális, amit együttműködésekre építünk. Konceptuális kollekcióink alkalmával különböző területekkel szövetkezünk, folyamatosan tágítva ezzel perspektívánkat. Művészeti, tudományos és társadalmi együttműködéseket alakítunk ki, felkarolva ezzel egy-egy, általunk érdekesnek vagy fontosnak vélt ügyet. Bemutatóink alkalmával nem csak saját, de az együttműködő felünk munkáját is megismertetjük közönségünkkel, a különböző területek így egyenlő súllyal, egymást kiegészítve alkotnak egy egészet.

Fontos tudnivalók

A kollekció megvásárolt termékei az Autistic Art Alapítványt támogatják.

Megvásárolható termékek:

A müskinn X autistic art kollekció darabjai: hátizsák, válltáska, clutch, neszesszer

müskinn X autistic art füzetke az autista otthon lakóinak rajzaival

müskinn X autistic art kulcstartó

Pop up store október 14-ig: https://www.facebook.com/events/353644738405688/

Fotók: Ladocsi András

Share