2024.04.26.
Ervin

Sztársportolók szépítették meg a Klauzál teret


Szeptember elsején elözönlik az utcákat és a tereket, sőt még a Dunát is birtokukba veszik a sportolók. Indul a Fővárosi Önkormányzat által életre hívott harmadik Budapest Urban Games (BUG), azaz a városi sportok fesztiválja! Az ingyenes utcalimpia idén három helyszínen ötféle sportolási lehetőséget kínál, a rendezvényt Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, Sticzay Péter főszervező és Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó mutatták be a Klauzál téren tartott sajtótájékoztatón.
 
Az előkészületek közben megszépült a városi sportolás egyik kultikus helyszíne, a Klauzál téri grund is, amelyet a BUG önkéntesei, szakági sportolók és az üggyel szimpatizáló sztársportolók együtt újítottak fel. A kosárpalánkok és focikapuk új hálót, a pálya, a kerítések és a kapuk pedig új festést kaptak, az utolsó ecsetvonásokat a sajtótájékoztató szereplői húzták meg.
A Klauzál téren tartják a grundfoci meccseket, valamint bemutatkozik egy igazi városi sportág, a kosárlabda alternatív változata, a streetball is. A Citadellánál öt és tíz kilométeres távon versenyeznek majd a futók, valamint újdonságként az érdeklődők próbára tehetik magukat a laser runban is, amely a futás és a lövés kombinációjából áll. Átúszni a Dunát a város közepén igazán különleges kaland, tavaly sokan éltek is a lehetőséggel. A BUG szervezői a nagy érdeklődésre való tekintettel idén is meghirdetik a programot, a versenyzők a Szabadság híd pesti hídfője és a Műegyetem rakpart között versenghetnek a stopperórával.
 
“Az utcalimpia amellett, hogy egy látványos program, alkalmas arra is, hogy rácsodálkozzunk, mennyire szerethető helyen élünk, és milyen sok sportolási lehetőségünk van. Ugyanakkor fontos, hogy a városi sport ne csak egy napra legyen az életünk része. Jövőre Budapest lesz Európa Sportfővárosa, ez hatalmas elismerést jelent számunkra, de egyúttal sok kihívást is tartogat. Azon dolgozunk, hogy a mindennapos testmozgás a budapestiek mindennapjainak részévé váljon” – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.
“Versenyzőként augusztus 30-án éjfélig lehet regisztrálni a programokra a budapesturbangames.hu weboldalon. Aki szeretne részt venni, jobb, ha siet, mert már csak néhány hely maradt szabadon. Szeretettel várjuk a nézőket is, természetesen minden program ingyenes” – mondta Sticzay Péter főszervező.
 
A versenyen egy különleges női csapat is indul: Koltay Anna televíziós futásban, Földházi Zsófia öttusázó laser runban, Stumpf Kata műsorvezető úszásban, Trokán Nóra színésznő streetballban, Bujdosó Bianka kommunikációs szakember pedig fociban méreti meg magát.
 
“Elmondhatom, hogy közel 40 éve vagyok sportoló, most a Ferencváros igazolt triatlonistájaként versenyzek. Azt, hogy Budapest a sport fővárosa, aligha vitatja el tőlünk bárki. Szeretek a városban biciklizni, futni, kedvelem a street workout műfaját is, nincs a mozgásnál felszabadítóbb élmény. A Duna átúszás a BUG egyik igazi különlegessége” – mondta Kovács Kokó István olimpiai- és világbajnok ökölvívó.
“Ez a grund számomra a világ közepe, minden fontos élményen, tapasztalaton itt estem át először. Itt rúgtam a bőrt, itt esett meg az első csók, innen mentem az első edzésre. Örülök, hogy megtelik a tér sportolókkal, a BUG megmutatja azt is, hogy milyen közösségteremtő értéke van a mozgásnak” – mondta Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, akik ezúttal streetballban mérette meg magát, Verrasztó Dávid Európa-bajnok úszóval valamint Hrutka János egykori válogatott labdarúgóval és Sticzay Péter főszervezővel.
Share