2024.03.29.
Auguszta

Határon Túli Magyar Színházak Szemléje 2016


Május 18-án indul a Thália Színházban a Határon Túli Magyar Színházak Szemléje, ahol öt napon keresztül három színpadon tíz produkciót láthat majd a közönség. határon_túli_színházak

Május 18-án, szerdán – a Nagyszínpadon – a kassai Thália Színház produkciójával veszi kezdetét a színházi szemle. Moliére Mizantrópját Czajlik József állította színpadra. Az előadás olyan aktuális és izgalmas témákat boncolgat, mint a szólásszabadság, a másik személyes autonómiája, az ízlés képlékenysége, az igazmondás határai, a társas élet buktatói, a megállapíthatatlan átmenet empátia és elvtelenség, tolerancia és gyávaság között. Ugyanezen a napon az Arizona Stúdióban a marosvásárhelyi András Lóránt Társulat mutatja be Fade out című mozgásszínházi produkcióját, melynek rendező-koreográfusa Györfi Csaba.

Május 19-én, csütörtökön a nagyváradi Szigligeti Színház költözik a Nagyszínpadra, ahol Csiky Gergely: Buborékok című vígjátékával nevetteti meg a közönséget. Az előadást Novák Eszter rendezte. Szintén ezen a napon az Arizona Stúdió közönsége a Marosvásárhelyi Egyetem produkcióját, Egressy Zoltán 4×100 című tragikomédiáját láthatja, amelyet Sebestyén Aba jegyez rendezőként.

Május 20-án, pénteken a Yorick Stúdió előadásában Székely János Dózsa című monodrámáját tekinthetik meg. Rendezője Török Viola, Sebestyén Aba pedig ezúttal a színpadon lesz látható, ő formálja meg az egykori vezért.  Ugyancsak május 20-án az Új Stúdióban az Újvidéki Színház művészei, az ikonikus francia énekesnőről, Édith Piafról szóló Piaf–marche / Piaf–menet című előadást adják elő, Mezei Kinga rendezésében és főszereplésével.

Május 21-én, szombaton az Arizona Stúdióban a Spectrum Színház Matei Visniec: Nyina, avagy a kitömött sirályok törékenységéről című darabját láthatják. A Franciaországban élő román szerző Csehov-továbbgondolását Török Viola rendezte. A Nagyszínpadon ezen az estén ismét egy Moliére-darab, az Úrhatnám polgár című komédia lesz látható, melyet a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház mutat be, Sardar Tagirovsky rendezésében.

Május 22-én, vasárnap a fesztivál záróelőadásaként, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának produkcióját, Lev Birinszkij: Bolondok Tánca című darabját nézhetik meg az érdeklődők, amelyet a 4×100-hoz hasonlóan Sebestyén Aba állított színpadra.DUD_6988 copyC - BuborékokA hagyományokhoz híven a Thália Színház a már megszokott kedvezményes jegy- és bérletárakkal várja a fesztivál közönségét! Bővebb információ folyamatosan a színház honlapján lesz olvasható.

Share