2024.07.13.
Jenő

Milyen az ideális hálószoba? – Lakberendezési tippek


Életük egyharmadát az emberek alvással töltik, ezért korántsem mindegy milyen a hálószoba hangulata és berendezése. A pihentető éjszaka kulcsa a matrac körültekintő kiválasztása, hiszen a nem megfelelő alvás kihat a teljesítményre, a hangulatra és az egészségre is. A rendezett, harmonikus környezet pedig az esti és a reggeli órákat is nyugodtabbá varázsolja. Meisel Zsófia, az IKEA lakberendezője a megfelelő hálószoba berendezéséhez ad most tanácsokat.
 
A matrac az ágy lelke
Az IKEA hálószoba vásárlási szokásokat felmérő kutatásából kiderült, hogy a megkérdezettek 64 százaléka, főként a 40 év fölöttiek az oldalukon alszanak, míg 22 százalékuk, főként a 25 – 39 év közötti nők, a hasukon töltik az éjszaka nagy részét. Ezek a pozíciók nem kímélik a gerincet és a nyakat. A rugós matracok egyenletesen osztják el a testsúlyt, ezért pihentető, kényelmes alvást biztosítanak. A rugók között szabadon tud áramolni a levegő, így szárazabb, hűvösebb érzést biztosít, mint a habszivacs és latex matrac.
Az utóbbi típusok követik a test kontúrját, és ott támasztják meg, ahol szükséges. Mindkét fajta matrac elnyeli a mozgás okozta rezgéseket, így ideális választás, ha ketten alszanak rajta, és csökkentik a csípőre, a vállra és a nyakra nehezedő nyomást is. A természetes anyagokból készült termékek sokkal jobb szellőzést biztosítanak, így egészségesebbek is.
 
Kis tér, praktikus tárolás
Az IKEA kutatása szerint bár a hálószobák kicsik, mégis ragaszkodunk a nagy ágyhoz. A megkérdezettek 42 százaléka, különösen a 25-39 év közöttiek és a gyerekes családok, 180 centiméteres matracot választanak hálójukba. Kis térben a praktikus helykihasználás megoldható olyan ágykeret választásával, amelyben tárolófiókok is találhatóak, vagy ha elég magas, tárolódobozok is elhelyezhetőek.
Emeletes ágyakkal ugyanazt a felületet kétszer lehet használni, a magas ágy alá beférhet egy asztal vagy egy közepes méretű szekrény is. Ha a hálószoba egyben nappaliként is funkcionál, a legjobb megoldás az egy-és kétszemélyes ágyként is használható kanapé, amelyben szintén fiókos tárolókban pihenhetnek az ágyneműk, ruhák, egyéb holmik.
 
Levegőt a rétegeknek
Az IKEA kutatása rámutat, a magyarok több mint fele használ szintetikus anyagokból készült takaróhuzatot, pedig a megfelelő szellőzés biztosítása itt is fontos.
A természetes anyagokból, mint például a lyocellből, pamutból vagy vászonból készült ágyneműk a frissesség érzetét keltik, és egészségesebb lesz az alvás. Attól függően, hogy ki milyen hőmérsékletben szeret aludni, választhatóak meleg és hideg paplanok, illetve töltelék szerint is variálhatóak. Aki könnyebben kezelhető paplanra vágyik, annak toll helyett a lyocellből készült termékek válhatnak be.
 
Légy a fény ura!
A nyugodt, harmonikus hangulat elengedhetetlen a hálószobai pihentető órákhoz. Az akár az ágyból vezérelhető rolók, sötétítő függönyök tökéletesen kizárják az utcai világítást és a napfényt.
Állítható fényerejű LED lámpák erősségük és színhőmérsékletük kiválasztásával olvasáshoz, vagy pihenéshez is megfelelő fényhatás választható. A függönyök nem csak a fényt tartják kordában, de nagyszerű dekorációs eszközök is. Egy többfüggönyös megoldás erőteljesebb stílust teremt, miközben finoman szabályozható a fénymennyiség.
 
Rendszerben a harmónia
A nyugodt hálószobai környezet nem csak az estékre van jótékony hatással, de a reggelek is üdébben, összeszedettebben indulhatnak. Legyen egy olyan hely, ahol gond nélkül megtalálható minden a reggeli készülődéshez: kéznél vannak a ruhák és kiegészítők.
Ha szűkös a tér, a gardróbban több kisebb polc, illetve a polcokra helyezhető tárolók megkönnyítik a rendszerezést. Ezek a dobozok variálhatóak különböző méretekben, így kihasználva a nyitott polcok lehetőségeit. Az egyes tárolódobozok fel is címkézhetőek, így biztosak lehetünk a tartalmukban, és nem kell felesleges pakolásokkal, keresgélésekkel eltölteni perceket.
 
Forrás :

IKEA

Share